• 18 Apr 2021 | 6 Ramadhan 1442

Nasib Ibu Tunggal Lima Anak Dapat Pembelaan

MARANG, 21 Februari - Seorang ibu tunggal yang baru kehilangan suami kerana menghidap kanser buah pinggang mendapat perhatian Pusat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri Rhu Rendang baru-baru ini.

Norhaida Yaacob, 48,  juga terpaksa menanggung lima orang anak termasuk dua daripada merupakan Orang Kelainan Upaya (OKU) dan sakit terlantar.

Salah seorang anaknya yang berusia tujuh tahun, sakit terlantar dan tidak dapat menguruskan diri kerana menghidap sakit cecair dalam kepala sejak daripada kecil.

Pegawai Khas Pusat Khidmat Masyarakat Dun Rhu Rendang, Nasaruddin Samsudeng, berkata, ini menyebabkan ada kos perubatan yang terpaksa ditanggung di samping kos pengurusan makanan seperti pampers dan harian.

"Sebelum ini kita telah mengunjungi keluarga ini untuk menziarahi arwah suaminya dan memberikan sedikit sumbangan barang keperluan dan cadangan permohonan bantuan.

"Antaranya adalah bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat untuk anak OKU dan Tabung Darul Iman (TDI) untuk meringankan sedikit sebanyak kos perubatan dan barang-barang keperluan anak serta suami yang sakit," katanya.

Katanya ketika menziarahi keluarga itu di samping menyampaikan sedikit sumbangan di samping mengucapkan takziah atas kematian suami Norhaida.

Turut hadir adalah Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) Perumah Awam Kos Rendang (PAKR) Sungai Kerak, Mohd Shafie Ngah.

Menurutnya lagi, sebaik menerima berita kematian suaminya, pihak PKM telah berusaha membantu ibu tunggal tersebut dengan berhubung dengan pihak Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO).

"Setelah menghubungi pihak PERKESO, mereka bersetuju untuk turun melihat dan menyiasat kes ini dalam masa terdekat bagi membantu keluarga ini," katanya.


Tag: