• 19 Jun 2024 | 12 Zulhijah 1445

'Ngail Udang Galah' Atas Bot Cetus Fenomena Baharu

KUALA NERUS, 2 November - Pertandingan memancing udang galah diatas bot kini mencetus fenomena baharu dalam dunia penganjuran pertandingan buat warga kaki pancing tempatan.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Buluh Gading, Ridzuan Hashim berkata, kebiasaannya acara memancing udang air tawar tersebut dibuat dari tebing sungai, namun kali ini ia diadakan menggunakan bot fiber.

Ustaz Ridzuan Hashim membunyikan hon untuk memulakan pertandingan

“Sebanyak 31 buah bot melibatkan 80 orang peserta telah mengambil bahagian dalam pertandingan pada hari ini.

“Sambutan yang diterima sangat memberansangkan daripada komuniti setempat walaupun ianya pertama kali dianjurkan”, ulasnya lagi.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Pertandingan Ngail Udang Galah Atas Bot yang dianjurkan oleh Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) Tanjung Sabtu, baru-baru ini.

Menurutnya lagi, idea penganjuran pertandingan tersebut dicetuskan oleh para pemancing sungai berkenaan sempena Negeri Terengganu beralih ke Fasa 4 Pelan Pemulihan Negara (PPN), akhir Oktober lalu.

Antara udang galah yang berjaya dipancing peserta pertandingan

“Kunci kepada kejayaan penganjuran sesuatu program itu adalah permuafakatan. Tanpanya, tidak mungkin sesuatu anjuran itu berjaya dilaksanakan,” katanya lagi.

Beliau juga mengucapkan tahniah kepada juara kumpulan dengan tangkapan udang seberat 379 gram yang membawa pulang hadiah RM400 beserta hamper dan juara kategori individu dengan tangkapan udang seberat 273 gram yang membawa pulang hadiah RM300 beserta hamper.

Turut hadir, Pegawai Daerah Kuala Terengganu, Ariffin Abdullah dan Penghulu Mukim Manir, Petai Bubus, Muhammad Shafiee Abdullah.