• 05 Dis 2022 | 11 Jamadil Awal 1444

Orang Ramai Dipelawa Sertai Pertandingan Pelita Raya

KUALA TERENGGANU, 3 Mei - Orang ramai khususnya rakyat Terengganu dijemput menzahirkan kreativiti masing-masing dalam pertandingan Pelita Raya bagi menceriakan lagi sambutan Aidilfitri tahun ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Maklumat negeri, Ariffin Deraman berkata, pertandingan Pelita Raya anjuran kerajaan negeri itu akan dimulakan pada 6 Mei ini.

Katanya, para peserta boleh mempamerkan idea kreatif dengan membina replika atau monumen menggunakan lampu pelita bagi menceriakan kawasan rumah dan kampung mereka.

"Pertandingan Pelita Raya ini juga diadakan di setiap kampung melibatkan lapan daerah di Terengganu menerusi dalam talian. Pertandingan Pelita Raya dari 6 hingga 11 Mei ini akan diadakan di Kampung Budaya melibatkan rumah-rumah daerah.

"Saya rasa tahun ini ia lebih terurus, terarah dan lebih ceria," katanya kepada pemberita selepas Majlis Moreh Kolaborasi KAWAT- Exco Pelancongan di Kafe Kahve, malam tadi.

Beliau berkata menjadi kelaziman dan tradisi penduduk terutama di kawasan kampung memasang pelita di sekeliling rumah dan sepanjang jalan bagi menceriakan suasana waktu malam pada hari-hari terakhir bulan Ramadan.
 


Tag: