• 06 Jul 2022 | 6 Zulhijah 1443

PASTI Menjadi Lubuk Pahala Usahawan Marang

MARANG, 18 Mac - Pusat cucian layan diri (Dobi Nofa Laundry) bersebelahan Pizza Kapas dan Turtle Art Studio di Kampung Rhu Muda bermurah hati memberi sumbangan tetap kepada PASTI Al-Munir.

 

Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) Al-Munir, Bukit Gasing menjadi lubuk bercucuk tanam di dunia untuk di jual di akhirat kelak bagi pusat cucian layan diri yang dikenali sebagai Dobi Nofa Laundry.

"Saya akan pastikan sumbangan tetap ini akan disalurkan kepada pengurusan PASTI Al-Munir untuk meringankan beban pengurusan dan sesi pembelajaran mereka", kata pemilik kedai pusat cucian layan diri tersebut, Abd. Rahman, 31.

Pusat cucian itu telah mula operasi selama dua bulan yang lepas dan dibuka 24 jam yang menawarkan perkhidmatan mesin basuh (washer) dua biji 28kg satu biji 16kg dan satu biji 14kg serta mesin pemanas (dryer) 4 biji semuanya 28kg.

Sekalipun dibadai pandemik Covid-19, kerja yang tidak menentu dek kerana mempunyai simpanan sebelum-sebelum ini. Anak muda ini nekad untuk memulakan perniagaan ini.

Ulasnya lagi yang berasal dari Bukit Gasing, menetap di gong chempedak, Marang itu, pelbagai kerja telah dijalankan demi mencari sesuap nasi dan menyara kehidupan yang sebelum ini bekerja sebagai staf TNB berstatus kontrak.

"Gigih memajukan perniagaan ini bukanlah untuk diri sendiri semata-mata tetapi untuk mengubah hidup orang lain di sekeliling juga," ucapnya.


Tag: