• 22 Mei 2024 | 14 Zulkaedah 1445

Peka Situasi Banjir, Pindah Awal Walaupun Tidak Berisiko

MARANG, 22 Disember - Penduduk yang tinggal di kawasan tidak berisiko banjir diingatkan supaya peka terhadap perkembangan terkini banjir bagi mengelak berlakunya situasi banjir di luar jangkaan.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Aiman Athirah Sabu berkata, maklumat terkini mengenai perkembangan bencana boleh diperoleh melalui portal Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM)

Katanya, langkah tersebut perlu diambil memandangkan kejadian banjir di luar jangka dilaporkan banyak berlaku pada musim tengkujuh ini

“Selain itu, kita juga akan berbincang dengan Pegawai Daerah mengenai tahap kesiapsiagaan, apa lagi langkah-langkah yang kita boleh ambil bersama untuk memperkemaskan lagi persiapan.

“Bila tak pernah berlaku (kawasan jarang banjir) tu susah sikit, tapi kita ambil berat untuk susun atur persiapan,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas meninjau stok bekalan makanan dan kelengkapan asas mangsa banjir di Depoh Simpanan Keperluan Bencana JKM di Pulau Kerengga di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Aiman Athirah berkata, pihaknya akan bincang bersama pegawai daerah berhubung langkah segera yang boleh diambil bagi memperkemaskan lagi persiapan berdepan bencana luar jangka terutama dalam berdepan gelombang banjir seterusnya di negeri itu.

"Kita akui apabila berlaku bencana di kawasan yang tidak pernah terlibat banjir, ia agak sukar, namun kita mengambil berat berhubung perkara itu.

"Persediaan untuk berdepan situasi itu perlu diperkasakan lagi bagi mengelak situasi sama berulang," ujar beliau.