• 24 Jun 2024 | 17 Zulhijah 1445

Persiapan Sederhana Akibat Kesan Banjir

BESUT, 20 Januari - Persiapan perayaan tahun baharu Cina dilakukan secara sederhana akibat penduduk masih keletihan mengemas rumah akibat banjir buruk yang berlaku sebulan lalu di Kampung Batu Balai, Jabi di sini.

Seorang penduduk, Boo Duaa Jeoten, 64, berkata, mereka sekeluarga masih belum mengalihkan barangan ke tempat asal kerana bimbang risiko banjir berulang kembali.

“Ianya kerana susulan amaran hujan berterusan antara 20 hingga 22 Jan (Jumaat hingga Ahad) yang dikeluarkan Jabatan Meteorologi Malaysia semalam.

“Peti ais dan mesin basuh pun rosak masih belum dibaiki sehingga jika ingin membeli bahan mentah seperti ayam dan ikan pun, kami perlu beli untuk kegunaan harian sahaja kerana tiada tempat nak simpan,” jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita di rumahnya, semalam.

Sementara itu, Tian Chau Bulat, 71 berkata ini pertama Kali bagi komuniti Cina Siam di kampung itu menyambut Tahun Baru Cina selepas dilanda banjir besar dengan kerugian lebih teruk berbanding tahun-tahun sebelum ini.

Justeru, mereka membuat persiapan ala kadar sahaja untuk perayaan kali ini memandangkan banyak perabot dan barangan elektrik yang rosak akibat banjir terburuk dalam tempoh 40 tahun itu.

 


Tag: