• 17 Okt 2021 | 10 Rabiul Awal 1443

Pesakit Kanser Terima Bantuan Katil

HULU TERENGGANU, 12 Oktober– Kelegaan jelas terpancar di wajah seorang pesakit kanser, Mustafa Ismail, 70, dari Kampung Pasir Dula apabila menerima bantuan set katil boleh laras yang disumbangkan oleh Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) Dewan Undangan Negeri (DUN) Telemong, baru-baru ini.

Sumbangan hasil kerjasama antara PKM DUN Telemong dan Majlis Tindakan DUN Telemong itu untuk membantu mengurangkan bebanan dan kesusahan pesakit kronik di sekitar DUN ini.

Mustafa yang tidak mampu bergerak dari aras pinggang ke bahagian kaki selepas didapati menghidap kanser tulang pada awal tahun ini menyifatkan, bantuan katil itu memberi sedikit kelegaan buatnya. 

Sementara itu, Pegawai Penyelaras DUN Telemong, Mohd Safari Abu berkata, selain sumbangan katil, pihaknya juga berusaha agar pesakit dapat menerima bantuan dari Tabung Darul Iman, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) ataupun MAIDAM bagi meringankan bebanan pesakit. 

“Besar harapan kita agar sumbangan hari ini akan mengembirakan mereka sekeluarga dan kami akan terus komited untuk terus membantu meringankan beban mereka yang kurang berkemampuan,” katanya kepada pemberita Urus Setia Penerangan Darul Iman (UPDI) ketika menyerahkan katil di kediamannya di Kampung Pasir Dula, di sini khamis lalu.


Tag: