• 20 Mei 2024 | 12 Zulkaedah 1445

PETRONAS Sumbang Zakat RM79,900 Kepada Sekolah Agama

KEMAMAN, 22 Disember – PETRONAS Peninsular Malaysia Assets (PMA) melalui Badan Kebajikan Kakitangan Islam PETRONAS (BAKIP) menyampaikan sumbangan zakat kakitangan PETRONAS berjumlah RM79,900 kepada empat buah sekolah agama terpilih di daerah tersebut.

Pengurus Besar Kanan PMA, Hafiz Azzad Zubir berkata, sumbangan berbentuk wang tunai kepada 239 pelajar dan guru itu diharapkan dapat membantu meringankan beban mereka.

“Sebagai sebuah syarikat yang prihatin terhadap kesejahteraan masyarakat dan pembangunan pendidikan di negara ini, kami berharap sumbangan ini sedikit sebanyak akan dapat menolong mereka dalam apa jua urusan berkaitan pendidkan dan kebajikan pelajar di sini.

"Sumbangan zakat tersebut adalah hasil kerjasama yang dijalankan di antara Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu (MAIDAM) Terengganu dan PETRONAS.

"Melalui kerjasama tersebut, BAKIP dilantik sebagai wakalah zakat yang berperanan mengagihkan zakat yang dikeluarkan oleh kakitangan PETRONAS kepada MAIDAM pada tahun 2021," katanya semasa majlis ringkas di Markaz Dirasat Al Islamiah, Kampung Semanyor, Kemasik baru-baru ini.

Turut hadir ialah Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kemasik, Ir. Saiful Azmi dan Pengurus Besar PETRONAS Pantai Timur, Che Ahmad Tarmizi Abdul Rahman.