• 04 Okt 2022 | 8 Rabiul Awal 1444

PKM Rhu Rendang Buka Kaunter Bergerak, Tingkatkan Kesedaran Pendaftaran Vaksin

MARANG, 27 Mac - Bagi meningkatkan kesedaran kepentingan vaksin, Pusat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri Rhu Rendang telah membuka kaunter bergerak di beberapa tempat.

Perkhidmatan ini mula dibuka di perkarangan Pasar Marang, semalam bermula jam 9.00 pagi sehingga 11.00 pagi dengan dibantu petugas daripada Institu Modal Insan Terengganu Sejahtera (i-MiTS) Rhu Rendang.

Pegawai Khas Pusat Khidmat Masyarakat Dun Rhu Rendang, Nasaruddin Samsudeng berkata, usaha ini adalah bagi meningkatkan kesedaran di kalangan masyarakat bagi membendung penularan wabak covid-19.

“Seperti masa seruan kerajaan, vaksin ini merupakan satu ikhtiar yang boleh diambil dan telah mendapat kelulusan dari pihak kesihatan dan dari segi syarak, "

“Untuk pengetahuan, peratus pendafataran vaksin di Marang masih lagi rendah di kalangan masyarakat, jadi kita harap dengan usaha ini dapat membuka mata masyarakat,',"kàtanya.

Menurutnya, kaunter yang dibuka ini mampu memudahkan urusan pendaftaran lebih-lebih lagi melibatkan orang ramai yang kurang arif untuk mengisi atau mendaftar.

“Mungkin ada yang tidak tahu, tidak pandai atau tidak mempunyai kemudahan asas capaian internet, sekaligus membantu golongan seperti ini,"katanya.

Katanya kauter ini akan dibuka di empat kawasan berlainan pada 26 Mac iaitu hari ini, dan tiga kawasan lagi sebelum menjelang ramadhan.

“Antaranya pada 4 Mac di Pasar Malam Sungai Kerak, 8 April di Pasar Gong Merawang dan terakhir pada 10 April 2021 di Pantai Pulau Kekabu.

"PKM juga mendapat kerjasama baik daripasa pihak Majlis Daerah Marang. Seramai hampir 100 orang telah mendaftar di kaunter bergerak tersebut," tambahnya lagi.


Tag: