• 24 Jul 2024 | 17 Muharam 1446

Program Kutip Sampah Kuala Berang Tarik Lebih 200 Peserta

HULU TERENGGANU, 4 Julai - Program Kutip Sampah Sambil Riadah (KUDAH) di Tapak Perkelahan Lubuk Bayas, Kampung Menerong, Ajil berjaya menarik lebih 200 peserta yang terdiri daripada komuniti setempat,swasta dan semua agensi kerajaan.

Yang Dipertua Majlis Daerah Hulu Terengganu, Mohd Fadli Ngah, berkata program yang dianjurkan oleh Majlis Daerah Hulu Terengganu itu melibatkan komitmen masyarakat setempat untuk merancang dan menguruskan Kawasan persekitaran kearah Pembangunan mampam dan kualiti hidup yang lebih tinggi. 

Menurutnya, sebanyak empat program seumpamanya telah dilaksanakan pada 2023 dan mendapat sambutan yang menggalakkan dari masyarakat setempat, agensi dan badan NGO.

"Pada tahun ini Kementerian Perumahan Kerajaan Tempatan juga telah meluluskan empat lagi peruntukan bagi melaksanakan Program Local Agenda (LA21).

"Iaitu gotong royong, kutip sampah sambil riadah Laman Kuala Berang yang telah diadakan pada 7 Mac yang lalu," katanya kepada pemberita selepas program berkenaan.

Tambah Fadli, pemilihan Lokasi gotong-royong di Lubuk Bayas itu selaras dengan Program Denai Sungai Kebangsaan (DSK) dengan aktiviti mengutip sampah dan membersihkan sekitar Perkelahan Lubuk Bayas yang bersebelahan dengan Sungai Berang di mana ia merupakan salah satu usaha Majlis Daerah dalam mewujudkan denai Sungai.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) kampung Menerong, Awi Too, 48, menyifatkan objektif program tersebut bukan sekadar bergotong royong namun apa yang lebih utama ialah dapat memupuk hubungan erat dalam meningkatkan keakraban hubungan strategik antara agensi kerajaan.

"Antara agensi Kerajaan terlibat, Rela Pertahanan Awam Malaysia (RELA), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (BOMBA), Jabatan Pengairan dan Saliran Malaysia (JPS), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), Pejabat Daerah Hulu Terengganu dan Masyarakat setempat.

"Program yang bermula seawal pukul 7.30 pagi berakhir pada pukul 12.00 tengahari berjalan lancar dengan cuaca yang begitu baik," ujarnya.

 


Tag: