• 28 Mei 2024 | 20 Zulkaedah 1445

Program Vaksinasi Pelajar, Persediaan Pembukaan Sekolah

SETIU, 2 Oktober – Program Vaksinasi terhadap kumpulan remaja berusia 12 hingga 17 tahun di negara ini sedang dilakukan sebagai persediaan pembukaan persekolahan bermula esok. 

Ahli Parlimen Setiu, Shaharizukirnain Abd Kadir sempat melawat dua tempat yang melaksanakan program vaksinasi kepada pelajar sekolah pada hari ini. 

Beliau mengucapkan ribuan terima kasih buat kepada semua yang terlibat dalam menjalankan program seperti ini demi mengembalikan kehidupan seperti dahulu.

“Selesai program vaksinasi kepada orang awam, pihak yang terlibat seperti Pejabat Kesihatan Daerah meneruskan lagi dengan Porgram Vaksinasi kepada para pelajar pula.

"Jasa dan usaha mereka semua memang tidak terbalas. Saya ucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung mahupun tidak,” ujarnya di program terbabit.

Tambah beliau lagi, untuk hari ini Program Vaksinasi kepada para pelajar juga sedang dilakukan di SMK Renek.

Sementara itu, menurut Pegawai Perubatan Penyelaras Program Vaksinasi Covid-19 Setiu, Muhammad Fahmi Mohd Zuber, sebanyak 1,197 dos vaksin jenis Comirnaty (Pfizer) diperuntukkan untuk hari ini di Sekolah Menengah Kebangsaan Tengku Ibrahim, di nini.

“Program seperti ini sudah berlangsung selama dua minggu dan ini kali kedua kami bertandang ke sekolah ini.

"Untuk hari ini, para pelajar dari empat buah sekolah datang untuk mendapatkan vaksin disini iaitu Sekolah Menengah Agama Setiu, SMK Putera Jaya, Sekolah Menengah Sains Setiu dan SMK Tengku Ibrahim.

“Prosesnya hanyalah sama seperti program vaksinasi untuk orang awam sebelum ini cuma para pelajar perlu datang bersama penjaga mereka," jelasnya.

Kata Muhammad Fahmi lagi, prosesnya pendaftaranya juga sama iaitu menggunakan aplikasi Mysejahtera untuk pelajar itu sendiri atau diisi dibawah tanggungan para penjaga.


Tag: