• 21 Mei 2022 | 19 Syawal 1443

Projek RINTIS Angkat Martabat Guru KAFA

KUALA LUMPUR, 25 November - Penaiktarafan jawatan guru Kelas Al-Quran dan Fardu Air (KAFA) melalui Projek RINTIS akan memartabatkan golongan pendidik terutamanya dalam mata pelajaran agama.

Ahli Parlimen Setiu, Shaharizukirnain Abdul Kadir, berkata menaiktaraf guru KAFA dengan memberikan jawatan tetap menunjukkan keseriusan pihak kerajaan dalam membela nasib asatizah di Malaysia.

"Tenaga pengajar ini telah berkhidmat puluhan tahun namun, guru-guru tersebut masih lagi tidak diberikan jawatan tetap dan sehingga kini hanyalah berstatus kontrak.

"Jawapan Menteri Agama (Menteri di Jabatan Perdana Menteri) pada sesi jawapan Kementerian berkenaan Projek Rintis membuktikan Kerajaan hari ini memberi tumpuan yang serius bagi membela nasib guru-guru KAFA ini," ujarnya dalam satu kenyataan media yang dikeluarkan.

Projek RINTIS Kelas al-Quran dan Fardu Ain (KAFA) yang sepatutnya bermula Mac lalu, ditunda ke tahun depan susulan penularan COVID-19.

Ini adalah salah satu langkah pihak Kerajaan memperkasakan 35,000 guru KAFA untuk diserap ke jawatan tetap dengan kerjasama Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).


Tag: