• 03 Feb 2023 | 12 Rejab 1444

Rezeki rumah baharu yang lebih selesa.

KEMAMAN, 3 Februari - Sebanyak empat buat rumah teres Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) di Kampung Baru Kerteh, telah siap dibina dan diserahkan kepada mereka yang betul-betul layak.

Mereka telah menerima rumah itu, melalui sebuah majlis ringkas ‘Penyerahan Kunci Rumah’ yang berlangsung di sini.

Nama-nama penerima terpa​​​par di hadapan rumah masing-masing.

Pengarah Kemajuan Persekutuan Negeri Terengganu, Dato' Indera Nik Nasarudin Mohd Zawawi turut hadir menyempurnakan majlis dan menandatangani dokumen penyerahan projek itu.

Projek membina dan menyiapkan blok rumah teres PPRT tersebut melibatkan empat unit, serta kerja-kerja di sebahagian Lot 51334 Kampung Baru Kertih, Kemasik Kemaman. Ia mengambil masa lebih kurang tiga bulan untuk siap sepenuhnya.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN Kemasik), Ir. Saiful Azmi Suhaili menghulurkan replika kunci rumah,
bersama YBhg. Dato' Indera Nik Nasarudin Mohd Zawawi (hujung kanan)
dan Pengerusi JPKK Kg. Baru Kertih Zon 1, Wan Mohd Zaki Wan Muda (hujung kiri).

"Saya asal Besut Terengganu, dari kecil lagi membesar dan duduk di kampung ini. Bersyukur sangat sekarang dapat bantuan sebuah rumah, sebab saya ni orang susah.

"Sebelum ni saya dan keluarga hanya menumpang tanah Rezab Kerajaan di tepi sungai dan menetap di situ," ujar Mohamad Samsuddin Mohamad Nor, 57.

"Alhamdulillah syukur, saya berbanyak terima kasih kepada Yang Berhormat mana yang terlibat memberi rumah ini, 21 tahun sudah saya menyewa rumah dan akhirnya dapat rumah sendiri," luah Zakaria Awang, 60.


Tag: