• 24 Jun 2024 | 17 Zulhijah 1445

RM50,000 Peruntukan Ihya' Ramadan Kepada 50 Masjid Di Kemaman

KEMAMAN, 29 Mac -Sebanyak RM50,000 diperuntukkan kepada 50 buah masjid di daerah Kemaman bagi menyemarakkan sambutan Ihya 'Ramadan.

Ahli Parlimen Kemaman, Che Alias Hamid berkata, Pengerusi-pengerusi masjid, imam-imam, bilal serta jawatankuasa masjidlah yang merupakan barisan hadapan yang penting dalam mengimarahkan rumah ALLAH S.W.T.

"Sekiranya kita jawatankuasa masjid tidak menyusun program-program bagi mengimarahkan masjid-masjid ini, nescaya anak qaryah kita jauh lagi akan melaksanakan tugas dan tanggungjawab ini. Justeru, menjadi peranan kita untuk merangka dan membuat pelan tindakan.

"Kita peruntukkan sumbangan sebanyak RM1,000 untuk setiap masjid di Kemaman ini. Selain itu, Pejabat Ahli Parlimen turut belanjakan sebanyak RM300,000 dalam hal lain (kurma, taqwim) untuk menyambut Ramadan," katanya ketika berucap di di Majlis Sumbangan Ihya' Ramadan Kepada Masjid Kemaman di Dewan Sri Amar DiRaja, Chukai, baru-baru ini.

Pada majlis itu, Che Alias Hamid turut menyampaikan sumbangan kurma, taqwim Ramadan, kordial dan jubah kepada 30 orang Jurunikah di Kemaman.

Tambahnya, kelebihan yang diberikan pada tahun ini wajar disambut dengan kemeriahan, keceriaan dan penuh keinsafan dan tawaduk kepada Allah SWT. 

 


Tag: