• 11 Dis 2023 | 28 Jamadil Awal 1445

Roti Kayu Keramat Terengganu 'Sohor' Di Portugal

KUALA TERENGGANU,13 Julai – Mengambil inspirasi dan tunjuk ajar semasa melancong di Terengganu, pasangan Portugal, Cristiana Pires dan Joao Sousa teruja menghasilkan roti kayu keramat untuk dikongsi bersama keluarga di negara eropah itu.

Lebih dikenali dengan gelaran ‘Travelgramers’ di media sosial, aksi dan gelagat pembikinan kuih tradisional dalam video berjudul ‘We made it ROTI KERAMAT in Portugal’ di Youtube mendapat jumlah penonton seramai lebih 30 ribu.

Menurut Joao, 30 , dia bersama pasangannya mencuba kuih itu di sebuah warung terletak di Kampung Seberang Marang pada November tahun lepas.

“Roti Keramat adalah makanan istimewa dari Negeri Terenganu di Malaysia, ini adalah sesuatu yang hanya anda dapati di sana.

“Sekarang Cristiana, 28,  bersama ibu saudara saya, Francelina Figueira, 52,  akan cuba menghasilkannya sambil memakai apron batik.

“Kami cukup bernasib baik kerana dapat menikmati makanan yang lazat ini hasil daripada Cristiana membelajari cara pembuatannya di Marang,” katanya ketika dihubungi pemberita.

Tambahnya lagi, buat masa kini, kita tinggal bersama keluarga di kampung Cabeção dan tidak boleh melancong seperti sebelum pandemik COVID-19.

“Jadi ia peluang baik bagi memberi mereka (keluarga) mencubanya sekali,” katanya lagi.

Terdahulu, pasangan ‘backpackers’ eropah tersebut turut mencuba resepi ayam masak merah untuk keluarga mereka dan menyiarkan reaksi positif di dalam profil Youtubenya dengan jumlah ‘subscribers’ seramai 45 ribu.