• 02 Dis 2023 | 19 Jamadil Awal 1445

PM Arah KJ Beli Vaksin Tambahan

KUALA LUMPUR, 13 Julai – Selepas mencatakan jumlah suntikan harian vaksin Covid-19 sebanyak 421,479 dos semalam, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengarahkan Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin Abu Bakar untuk membeli mana-mana vaksin yang sedia ada.

“Walaupun kita telah beli lebih tapi lambat sampai.

“Kalau ada lain yang boleh bekal contohnya Pharmaniaga boleh bekal tambahan dua ke tiga juta dos, kita akan beli.

“Ini komitmen kerajaan Perikatan Nasional,” katanya kepada pemberita selepas melawat di Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR) hari ini.

 Mengulas mengenai rekod tertinggi suntikan harian vaksin COVID-19, Muhyiddin berkata ia merupakan berita terbaik untuk negara dalam usaha mencapai tahap imuniti kelompok sebelum akhir tahun ini.

“Ini berita baik kerana ia (kadar vaksinasi harian itu) antara tertinggi di dunia.

“Kalau kita ikut fasa vaksinasi, saya jangka kita boleh capai untuk hampir semua yang perlu divaksinasi selesai sebelum akhir tahun ini dan nampaknya proses ini berjalan lancar

Pada Isnin, jumlah suntikan harian vaksin Covid-19 negara mencecah rekod tertinggi iaitu sebanyak 421,479 dos dengan pemberian dos pertama sebanyak 264,034 manakala dos kedua pula sebanyak 157,445 suntikan. 
 


Tag: