• 31 Mac 2023 | 9 Ramadhan 1444

Seru Warga Terengganu Rai Hari Radio

KUALA TERENGGANU, 13 Februari- Selaras tema Hari Radio Sedunia yang disambut hari ini, Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan Kebudayaan dan Teknologi Digital Negeri, ustaz Ariffin Deraman menyeru warga Terengganu mempromosi kepelbagaian serta membantu negara yang lebih aman dan inklusif.

Katanya, evolusi inovasi kesaling hubunga radio dilihat kekal relevan walaupun percambahan pelbagai medium penyiaran.

"Radio RTM lebih – lebih lagi sentiasa dekat dihati menjadi wardah penyampai maklumat yang sahih .

"Radio RTM bergerak mengikut dimensi, contoh jelas boleh diikuti melalui Facebook radio penstriman langsung atau (live streaming),RTM MYKLIK, ini juga menonjolkan radio itu dari semasa ke semasa semakin mempunyai kelainan daripada mula-mula diperkenalkan," katanya.

Katanya, walaupun kini dunia penyiaran berganjak ke era digital, katanya radio masih kekal menjadi medium mudah diterima ramai, selain paling pantas dalam menyebarkan maklumat berbanding medium lain.

"Sejarah, ianya ditetapkan sebagai World Radio Day pada 13 Februari ini kerana bertepatan dengan berdirinya Radio PBB (United Nation Radio) pada tahun 1946. Idea mengadakan sambutan ini datangnya dari Spanish Academy of Radio yang merupakan delegasi tetap. UNESCO yang beranggapan bahawa radio sebagai salah satu instrumen yang penting dalam perubahan sosial dunia dan berharap dengan adanya peringatan Hari Radio Sedunia ini akan dapat memberi peningkatan titik berat masyarakat mengenai informasi di sekeliling mereka,"katanya.


Tag: