• 26 Mei 2024 | 18 Zulkaedah 1445

 

SETIU, 23 Februari– Melalui tiket secara atas talian 'Setiu Jetty Pay (SJPay) yang dilancarkan oleh Majlis Daerah Setiu akan memudahkan orang ramai yang berhasrat untuk melancong ke Pulau Redang yang seringkali menjadi tumpuan rakyat tempatan dan juga luar negara datang berkunjung

Ahli Parlimen Setiu, Shaharizukirnain Abd Kadir berkata, kemudahan tersebut akan membantu pelancong untuk membuat bayaran fi akses di jeti Merang.

“Bermula hari ini, aplikasi ini boleh dimuat turun di Google play dan App Store, sistem ini juga akan turut membantu Majlis Daerah Setiu meningkatkan kecekapan melalui daftar masuk secara automatik dan pantas tanpa melalui kaunter.

"Dengan adanya sistem ini, secara tidak langsung juga dapat membendung penularan wabak Covid-19 yang sedang menular kerana para pelancong tidak lagi perlu bersesak untuk beratur di kaunter sebagaimana sebelum ini,"ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan majlis perlancaran 'SJPay' ini di Jeti Pelancongan Merang ,semalam.

Dengan tindakan produktif oleh pihak majlis daerah berkenaan, Shaharizukirnain merakamkan ucapan syabas kerana inisiatif berkenaan untuk memastikan sektor pelancongan di daerah berkenaan kembali rancak setelah terkesan dengan Printah Kawalan Pergerakan (PKP) sebelum ini.

"Dengan memiliki pulau yang cantik sebagai Pulau Redang, selain itu Pulau Lang Tengah, Hutan Lipur Lata Changkah, Hutan Lipur Lata Payong, Setiu Wetlands dan pelbagai lagi tarikan yang kita ada akan kembali meriah dikunjungi oleh pelancong dalam negara bahkan pelacong asing akan kembali berkunjung apabila sempadan negara akan mula dibuka kelak,"katanya.


Tag: