• 25 Jun 2024 | 18 Zulhijah 1445

Stadium Mini Di Setiu Akan Dinaik Taraf

KUALA LUMPUR, 9 Oktober – Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Senator Datuk Seri Ti Lian Ker dalam ucapan penggulunganya dalam sidang Parlimen baru-baru ini menyatakan Kementerian Belia dan Sukan akan menambah kemudahan sukan kepada rakyat termasuk di Setiu.

“Oleh yang demikian, kementerian ini sedia mempertimbangkan cadangan untuk menaiktaraf Stadium Mini Sg Tarom dan membina baharu Stadium Mini Sg Bari di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMKe-12)," katanya.

Selain itu juga, Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Seri Takiyuddin Hassan juga ada menjawab pertanyaan yang diajukan oleh Ahli Parlimen Setiu berkaitan melanjutkan tempoh diskaun eletrik yang pada asalnya tamat pada september dan dilajutkan hingga ke disember tahun ini.

“Kerajaan semasa dilanda pandemik covid-19, sejak pada awal tahun 2020 lagi, kerajaan telah bagi diskaun bil eletrik dengan melibatkan perbelanjaan sebanyak RM 2.75 bilion. Peruntukkan ini dibiayai oleh Kerajaan melalui Kementerian kewangan," jelasnya.

Seterusnya kata beliau lagi, untuk tahun 2021 kerajaan telah meneruskan iniasitif untuk membantu pegguna elektrik domestik dan Perusahaan Mikro Kecil dan sederhana dan melibatkan belanja sebanyak RM 2.274 bilion. 

“Bagi menjawab cadangan yang telah diajukan,”bagi pihak kerajaan, pertimbangan akan diambil untuk melanjutkan diskaun ini akan tertakluk kepada keadaan kewangan negara.

“Mengenai bekalan eletrik ke Pulau Redang dan Perhentian pula, bekalan di pulau-pulau di perairan Terengganu disediakan oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB), melalui stesen jana eletrik diesel. Sebanyak 2000kwatt di Pulau Redang dan 1400kwatt di Pulau Perhentian," ujarnya.

Tegas beliau, kerajaan sedang mengadakan perbincangan dengan TNB dan Suruhanjaya Tenaga bagi memenuhi peningkatan pemintaan ini.


Tag: