• 18 Mei 2024 | 10 Zulkaedah 1445

Tabung Untuk Penyu Berjaya Kumpul RM20 Ribu

DUNGUN, 12 Jun - Tabung Amanah Pemeliharaan Penyu sehingga kini berjaya mengumpul jumlah sebanyak RM19,552.73.

Jumlah tersebut diperoleh daripada pelbagai pihak termasuk agensi swasta, Pertubuhan Bukan Kerajaan, orang awam dan bayaran permit pengurusan penyu.

Tabung itu melalui usaha sama Jabatan Pelancongan Negeri Terengganu (JPNT) dan Jabatan Perikanan Negeri Terengganu.

Selain itu, bersempena dengan Kempen Penggalakan ‘Terengganu Turtle Tourism’ yang akan diadakan pada 16 Jun ini, di Pantai Rantau Abang, Dungun.

Terbaru Sekolah Kebangsaan (SK) Tok Jembal, Kuala Nerus turut bersama-sama mengambil inisiatif mengumpul dana untuk tabung itu dengan menyalurkan sumbangan berjumlah RM1,577.

Guru Besar Sekolah Kebangsaan (SK) Tok Jembal, Aznordin Jahan berkata, Jumlah itu hasil pemberian daripada para guru, ibu bapa dan murid-murid.

"Usaha yang dilakukan bersama Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) itu bertujuan memumpuk semangat mencintai dan menyayangi haiwan ikonik Terengganu di kalangan murid," katanya. 

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Program Salur Dana Tabung Amanah bersama 35 murid SK Tok Jembal di Santuari Penyu Rantau Abang, Dungun, semalam.

Tambahnya lagi, inisiatif itu akan diteruskan pada masa akan datang agar sikap pemurah sentiasa dizahirkan pada setiap murid.

Di samping itu ujarnya, pihaknya sentiasa menyokong terhadap usaha bagi pemeliharaan penyu di negeri ini.

 


Tag: