• 23 Apr 2024 | 14 Syawal 1445

TDM Nafi Buang Staf Tempatan, Ganti Pekerja Asing

KEMAMAN, 20 Oktober - TDM Plantation Sdn Bhd menafikan syarikat itu menamatkan kontrak pekerja tempatan dan menggantikannya dengan pekerja asing.

Ketua Pegawai Eksekutif TDM, Hamdan Ibrahim, dengan tegas berkata, TDM Plantation tidak bertindak tergesa-gesa sebaliknya telah menangguhkan tindakan itu sehingga masalah dihadapi pihak kontraktor diselesaikan.

“Kita telah memberi peluang kepada kontraktor sejak setahun lalu untuk memperbaharui kontrak mereka setiap tiga bulan.

"Langkah ini memberi peluang kepada kontraktor untuk mengatasi masalah yang berkaitan dengan pekerja, seperti yang ditetapkan dalam undang-undang buruh.

"Ia juga membolehkan mereka untuk mendaftarkan pekerja dan membuat caruman dengan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO)," ujarnya.

Beliau berkata demikian selepas pertemuan dengan bekas pekerja Ladang Air Putih, Kemaman di Balai Raya Kampung Teladas dekat sini kelmarin.

Menurut Hamdan, TDM sentiasa menekankan komitmen terhadap pematuhan undang-undang buruh dan kebajikan pekerja tempatan.

"Kami juga menganggap penting untuk menjaga hubungan yang baik dengan kontraktor mereka dalam usaha mencapai penyelesaian yang adil dan berpatutan terhadap isu-isu pekerja.

"Dalam masa yang sama, kami berharap bahawa pelanjutan kontrak dan kerjasama dengan kontraktor akan membawa kepada penyelesaian yang memuaskan bagi semua pihak yang terlibat dalam isu ini," katanya.


Tag: