• 25 Okt 2021 | 18 Rabiul Awal 1443

Tenggiri Challenge, Jejak Budaya Marang Ditangguh


MARANG, 2 Oktober - Beberapa program yang melibatkan orang awam di Terengganu ditangguhkan serta merta ekoran peningkatan kes positif COVID-19 di negeri ini sejak beberapa hari lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital negeri, Ariffin Deraman berkata, penangguhan itu turut membabitkan program Terengganu Tenggiri Challenge 2020 di Pulau Kekabu dan Jejak Budaya Marang di Dataran Batu Putih.

"Ya, kita menangguhkan program-program ini selepas melihat bilangan kes positif COVID-19 di Terengganu semakin meningkat," katanya ketika dihubungi Urus Setia Penerangan Darul Iman hari ini.

Dalam pada itu, antara aktiviti lain yang turut ditangguhkan ialah program bersih pantai.

"Dengan mengambil kira semua faktor dan langkah-langkah keselamatan serta saranan semua pihak bertanggungjawab, maka penganjur (UBSNT) memaklumkan program bersih pantai yang dijadualkan esok ditangguhkan," ujar kenyataan itu.

Sementara itu, pihak penganjur Karnival Rakyat Sayangi Kuala Nerus bersama YBM mengambil langkah membatalkan program.

"Memandangkan perkembangan semasa gejala COVID-19 pada masa ini, kami mengambil pendekatan untuk membatalkan karnival ini demi menjaga maslahah semua," ujar penganjur.