• 21 Jan 2022 | 17 Jamadil Akhir 1443

Terengganu Sasar Bina Lagi 6,171 Rumah Mampu Milik

Oleh : Suriati Ali

KEMAMAN, 18 Ogos - Kerajaan negeri mensasarkan 6,171 unit Rumah Mampu Milik (RMM) patuh syariah dibina di Terengganu dalam tempoh dua tahun akan datang.

Menteri Besar, Dato' Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, jumlah itu adalah sebahagian  20,000 RMM yang dicadangkan dibina dalam tempoh empat tahun bermula 2018.

Katanya, sejumlah 5,966 RMM masih dalam pembinaan dan ada sebahagiannya sudah siap dan telah pun diagihkan

"Bagi  RMM Tajin, Hulu Terengganu dengan jumlah binaan 250 unit dan RPMM Tok Jembal, Kuala Nerus (160 unit) dan
RMM Tempinis, Jabi, Besut (100 unit) telah dilancarkan.
 
"Manakala projek dalam tempoh terdekat dan  telah diuluskan adalah RMM Bukit Gasing, Marang  dengan jumlah 250 unit dan RPMM Bukit Tumbuh, Kuala Nerus pula sebanyak 120 unit," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Pecah Tanah RMM Gong Chengal 2, Kemasik, di sini. hari ini.

Dr Alias Razak.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan,Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar negeri,  Dr Alias  Razak, Ahli DCewan Undangan Negeri (ADUN) Kemasik, Ir Saiful Azmi Suhaili.

Projek itu membabitkan  pembinaan  200 unit RMM  dengan nilaian RM80,000 seunit harga subsidi kerajaan.

Sementara itu, Dr Alias berkata, Dewan Undangan Negeri (DUN) Kemasik adalah antara kawasan yang terpilih untuk projek RMM.  


"Tidak ketinggalan DUN Kijal telah mendapat projek RMM Seri Bandi sebanyak 200 unit dan dalam proses untuk agihan kepada peserta yang berjaya,

"Jumlah permohonan RMM yang berstatus dalam senarai menunggu di Kemaman adalah sebanyak 8,088 dan dari jumlah tersebut 1,031 adalah permohonan dari DUN Kemasik.," katanya.


Tag: