• 16 Jun 2024 | 9 Zulhijah 1445

Terengganu Sasar Tarik Pelaburan RM5 Bilion Pada 2023

KUALA TERENGGANU, 1 Disember- Kerajaan negeri menyasarkan untuk menarik pelaburan sebanyak RM5 bilion membabitkan beberapa pelabur dari dalam dan luar negara, tahun hadapan.

Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan, Perindustrian, Pembangunan Wilayah dan Kesejahteraan Pentadbiran negeri, Dato’ Tengku Hassan Tengku Omar berkata, pihaknya percaya jumlah itu dapat dicapai memandangkan setakat ini tiga syarikat menunjukkan minat untuk melabur di negeri ini.

Katanya, Syarikat Xinyi Glass Holding Limited menunjukkan minat untuk melabur dalam industri berasaskan pembuatan kaca dengan nilai pelaburan berjumlah RM1.2 bilion di Telok kalong, Kemaman.

“Dengan nilai pelaburan RM2 bilion, Syarikat Xinda Development Sdn Bhd pula mahu melabur dalam industri pembuatan seramik di Cheneh.

 “Manakala Syarikat Siang Joo Enterprise Sdn Bhd berminat melabur dalam industri berasaskan pemprosesan dan penghantaran barangan dengan nilai pelaburan RM2 juta di Batu Rakit, Kuala Nerus,” jelasnya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan lisan Ir Saiful Azmi Suhaili ( ADUN Kemasik) pada Mesyuarat Ketiga Penggal Kelima, Dewan Undangan Negeri (DUN) ke-14 (Bajet) di Wisma Darul Iman di sini, hari ini.

Dalam pada itu katanya, berdasarkan data yang diperolehi daripada agensi-agensi pelaburan di Terengganu, sebanyak RM3.76 bilion jumlah pelaburan yang berjaya dicapai oleh kerajaan negeri untuk tempoh Januari hingga Oktober tahun ini,