• 26 Mei 2024 | 18 Zulkaedah 1445

Terlelap, Tidak Sempat Alih Kereta

KUALA NERUS, 20 Disember - Seorang penduduk di kawasan perumahan Taman Desa Tanjung Damai, Mohd Shahrul Nizam Abdul Ghani, 27, menyatakan telah bersiap sedia menghadapi kemungkinan banjir kerana hujan lebat berterusan dan berjaga sepanjang malam.

Namun dirinya terlelap selepas solat Subuh, sebaik sahaja terjaga daripada tidur air telah melimpah masuk ke dalam rumah mengakibatkan dia tidak sempat mengalihkan kereta miliknya.

"Tahu-tahu kawasan perumahan Ini telah menjadi seperti sungai, apa yang berlaku adalah di luar jangkaan, sekelip mata sahaja mujurlah kereta satu lagi telah berjaya dialihkan ke tempat Selamat, semalam.

"Dalam keadaan telah bersedia pun, saya tetap diuji hanya pasrah dan berdoa agar keadaan tidak bertambah teruk jika saya buat keputusan untuk tetap keluarkan kenderaan saya ini risau akan mengakibatkan kerosakan rasanya dah tidak boleh nak mengharungi banjir macam ni,"ujarnya.

Dia berkata demikian ketika ditemui Urus Setia Penerangan Darul Iman, ketika melakukan tinjauan banjir di sini, hari ini.

Mengulas lanjut katanya, kejadian yang berlaku dengan sangat cepat itu juga dia tidak sempat alihkan segala barangan dalam rumah.

"Termasuk ketuhar besar, peti sejuk, dan segala peralatan membuat kuih muih, saya dan isteri, Adawiyah Hashim sebenarnya berniaga dari rumah membuat kek dengan melakukan hantaran tempahan.

"Hari ini banyak jugalah tempahan yang terpaksa saya batalkan, tidak fikir lain hanya mahu memastikan isteri, serta seorang anak berusia satu tahun Selamat kerana itu segera bergegas ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di Sekolah Kebangsaan Kompleks Gong Badak dengan membawa dokumen-dokumen penting," ujarnya.

Seorang penduduk lagi, Syed Amir Syed Hamzah berkata ketika menghadapi situasi demikian, tiada lain difikirkan hanya mahu keluarganya Selamat.

"Saya beserta isteri Nadiah Izzati Mohamad membawa keluar segera empat orang anak yang berusia lingkungan tujuh tahun sehingga satu tahun ke PPS sebelum kembali semula ke rumah ini bagi meletakkan Televiyesn, peti ke tempat sedikit tinggi  dan mengambil sedikit barangan penting yang mudah dibawa kerana risau dengan keadaan hujan berterusan air akan naik semakin tinggi," ujarnya.