• 25 Sept 2023 | 10 Rabiul Awal 1445

KUALA NERUS, 10 November – Orang ramai terutamanya di Seberang Takir diingatkan untuk terus berwaspada dan tidak alpa dalam menjalankan aktiviti seharian selepas wabak COVID-19 kembali meningkat.
Pegawai Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Seberang Takir, Mohd Fadil Wahab berkata, peningkatan kes sejak 5 September dengan lonjakan kepada tiga digit adalah sangat membimbangkan.

“Saya merasa terpanggil untuk mengingatkan kepada warga Seberang Takir untuk berwaspada dengan ancaman penyakit ini dan jauh di sudut hati saya, saya tidak mahu jika dikuat kuasakan PKP seluruh negara, ia akan memberi kesan lain terutama ekonomi kepada penduduk, katanya.

“Memandangkan Seberang Takir pernah menjadi zon kuning September lalu, saya mohon agar kita terus patuhi prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang sedang berjalan ini,” katanya kepada pemberita.

Dalam pada itu seorang penduduk Seberang Takir, Kahtijah Muda, 65, menyataan kebimbangan terhadap ekonomi keluarganya setelah PKPB dilaksanakan.

“Anak saya bekerja dalam bidang pemasaran kolej, hilangan sumber pendapatan kerana ibu-bapa tidak mahu menghantar anak-anak ke kolej.

“Akibat daripada pelaksanaan PKPB ini ramai yang diberhentikan kerja kerana majikan tidak mampu membayar gaji,” ujarnya.