• 26 Jun 2024 | 19 Zulhijah 1445

Tiga Pesara Tentera Panjat Pokok, Demi Selamatkan Diri

HULU TERENGGANU, 19 Disember - Tiga pesara tentera terperangkap lebih enam jam di atas dua batang pokok Leban apabila kawasan kebun di Paya Dadeh, Kampung Bukit Tok Bat di sini.

Banjir setinggi lebih semeter itu menenggelamkan kawasan tersebut hanya beberapa jam bermula 12 tengahari hingga menjadi seperti lautan.

Kapten Abd Latif Jamaludin, 54 , dari Kampung Undang berkata dia dan dua lagi rakannya Wan Azmi Wan Ibrahim, 50, dan  Rusli Muhammad, 42, seperti biasa mengusahakan kebun sayur
milik koperasi Persatuan Veteran Angkatan Tentera Malaysia Cawangan Hulu Terengganu.

Menceritakan detik cemas itu, dia bersama dua rakannya seperti biasa ke kebun pada jam 8 pagi, Ahad dan ketika itu hujan renyai.

"Tengah buat kerja tu, dalam jam 10 pagi hujan turun dengan lebatnya dan sekitar jam 12.45 tengahari, Rusli keluar untuk membeli makanan tapi gagal keluar kerana jalan dah mula ditengelami air.

"Kami berehat di pondok sementara menunggu hujan berhenti dengan harapan air surut sehingga malam namun sia-sia bila kereta ditenggelami air pada jam 1 pagi.

"Air semakin tinggi dan kami terpaksa memanjat pokok Leban yang berdekatan kerana semua tempat dinaiki air lebih dua meter bersama sedikit bekalan makanan seperti maggi dan biskut,"ujarnya ketika ditemui di lokasi.

Tambahnya, mereka bernasib baik kerana satu telefon masih berfungsi, dan digunakan untuk mendapatkan bantuan dari Mohd Fauzi Sufian, 51, yang berada diluar.

Namun katanya, bantuan sukar didapatkan susulan cuaca dan keadaan gelap yang membahayakan operasi menyelamat dilakukan.

"Pengalaman kami sebagai bekas tentera digunakan sepenuhnya bagi memastikan situasi selamat sementara menunggu bantuan tiba.

Sementara itu, Mohd Fauzi berkata dia dihubungi rakannya pada hari kejadian dan terpaksa menunggu sehari selepas itu untuk masuk ke kawasan terlibat.

"Saya masuk menggunakan bot awam dan menyusuri air lebih lima kilometer untuk sampai kepada mereka.

"Berpandukan tiupan wisel, saya berjaya menyelamatkan mereka pada jam 10 pagi tadi dan bersyukur ketiga-tiganya selamat," tambahnya.