• 24 Jul 2024 | 17 Muharam 1446

Tokoh Maal Hijrah, Tidak Jemu Lakukan Kerja Amal

KUALA TERENGGANU, 20 Ogos - Berpangalaman luas menganjurkan pelbagai program peringkat antarabangsa, tidak jemu menyertai kegiatan sosial dan kemanusiaan antara faktor, Hussain Ismail dianugerahkan Tokoh Maal Hijrah Terengganu.

Anugerah itu disampaikan Menteri Besar, Dato’ Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar pada Majlis Sambutan Maal Hijrah Peringkat  Terengganu, di Wisma Darul Iman, Kuala Terengganu, pagi ini.

Hussain yang kini menjawat jawatan Pengerusi Lembaga Pengarah Kemaman Supply Base S/B, GLC Terengganu membawa pulang wang tunai RM10,000 beserta pakej ummrah.

Penerima lain, Ab Rahman Ishak, dianugerahkan Tokoh Bilal Cemerlang dan Mohamad Ghani (Tokoh Imam Cemerlang) masing-masing layak membawa pulang wang tunai RM5,000.

Hussain yang pernah menjawat jawaran sebagai guru berkata, anugerah itu sebenarnya bukan untuknya seorang malah buat rakan seperjuangan yang tidak pernah jemu melakukan kerja-kerja amal.

“Apa yang diterima itu  juga sebenarnya anugerah dari Allah S.W.T supaya mendorong diri  untuk terus berbakti  kepada masyarakat islam di negera ini mahupun di negara luar,” katanya.

Anak jati Kampung  Tebakang, Bukit Payong itu  memiliki 9 orang anak hasil  perkongsian hidup dengan Rosemunainah Noor Assmuni. Semua anak-anak berjaya menamatkan pengajian universiti luar negara dan dalam dalam negara.

Lebih menarik, hasil didikan pasangan itu juga, semua anak-anak Hafiz dan Hafizah.

 


Tag: