• 28 Mei 2024 | 20 Zulkaedah 1445

UiTM Terengganu Rintis Projek Jana Kuasa Solar Pertama

DUNGUN, 21 September - Universiti Teknologi MARA (UiTM) cawangan Terengganu muncul sebagai institusi pengajian tinggi awam  pertama di negeri ini yang membangunkan janakuasa elektrik solar PV.

Ketua Projek Tenaga Solar UiTM Terengganu, Dr. Ermeey Abd. Kadir berkata, penggunaan teknologi tenaga solar memberi banyak kelebihan sama ada dari segi penjimatan, penjanaan tenaga dan penyelidikan.

Katanya, ia akan membantu strategi UiTM dalam mengurus penggunaan tenaga elektrik dan menyumbang kepada penjimatan sebanyak 15 hingga 25 peratus.

"Pihak kami mampu menjimatkan kos penggunaan elektrik di kampus antara RM50,000 hingga RM80,000 sebulan berbanding kos sebenar RM350,000 bergantung kepada penggunaan.

"Janakuasa ini juga menjana pendapatan Ram700,000 melalui eksport tenaga kepada Tenaga Nasional Berhad (TNB)," ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas meninjau lokasi projek panel solar di UiTM Cawangan Terengganu Kampus Dungun di sini, semalam.

Turut hadir, Rektor UiTM Cawangan Terengganu, Profesor Dr Mazidah Puteh.

Tambah beliau, kos pemasangan 3,885 panel solar dilaksanakan UiTM Holdings Sdn. Bhd. (UHSB) dan menelan belanja kira-kira RM6 juta dimulakan pada Julai 2020 dan siap pada Disember.

"Tenaga solar berkapasiti 1.6MW itu mempunyai tempoh matang sehingga 25 tahun dan pihak kami bercadang melaksanakan projek sama di UiTM kampus Chendering dan kampus Bukit Besi pada tahun depan melibatkan anggaran kos sebanyak RM3 juta,"ujarnya lagi.

Sementara itu, UiTM Cawangan Terengganu juga akan memperkenalkan satu program baharu iaitu Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan Elektrik dan Sistem Pintar yang dijangka dimulakan pada dua tahun lagi.

"Pengambilan pertama akan dibuka kepada 30 pelajar dan program baharu ini akan seiring dengan perancangan UiTM untuk menjadikan projek tenaga solar yang ada di sini sebagai salah satu aspek pembelajaran,” katanya.