• 25 Mei 2024 | 17 Zulkaedah 1445

Warga Emas Terharu Kerajaan Terengganu Bagi Duit Raya

MARANG, 17 April- Seorang warga emas menzahirkan kesyukuran kerana terpilih sebagai salah seorang daripada 5,190 penerima Bantuan i-Fitri bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Rhu Rendang yang diadakan di Dewan Majlis Daerah Marang, hari ini.

Penerima bantuan, Mohd Ismail, 74, berkata, dia akan menggunakan pemberian tersebut untuk membeli baju raya buat dirinya selain lauk pauk yang akan dinikmati seisi keluarga pada pagi 1 Syawal.

“Terima kasih atas keprihatinan dan sumbangan yang diberikan oleh kerajaan negeri ini, boleh pak cik gunakan untuk beli kelengkapan raya kami sekeluarga,” katanya kepada pemberita pada program penyerahan bantuan tersebut.

Majlis perasmian Porgram Penyerahan Bantuan i-Fitri DUN Rhu Rendang itu telah disempurnakan oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar yang juga merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rhu Rendang.

Bagi Yusof A. Ghani, 68, pula, bantuan i-Fitri amat bermakna buat dirinya memandangkan kos sara hidup begitu tinggi ketika ini.

“Biasanya tiap-tiap tahun  pak cik dapat ‘duit raya’ nie dan gunakan untuk keperluan harian, tapi tahun nie amat terasa sebab semua barang mahal.

“Pakcik harap kerajaan negeri akan terus bantu rakyat melalui pemberian sebegini kerana sedikit sebanyak dapat meringankan beban golongan yang kurang berkemampuan seperti kami,” ujarnya.

Untuk rekod, Bantuan i-Fitri pada tahun ini melibatkan seramai 144,840 penerima yang layak bagi seluruh Negeri Terengganu.

Bantuan sebanyak RM300 untuk setiap Ketua Isi Rumah (KIR) itu melibatkan peruntukkan sebanyak RM43 juta.