• 23 Mei 2024 | 15 Zulkaedah 1445

YIT, PUSPEN Jalin Kerjasama Tambahbaik Darul Barakah

Oleh : Suhaimi Taib

BESUT, 13 Jun - Kerajaan negeri berusaha untuk menambahbaik Pusat Pemulihan Penagih Dadah secara holistik di  Perkampungan Darul Barakah Cador, Kampung Temala, Pengkalan Berangan Marang dengan mengadakan lawatan ke Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (PUSPEN) Kampung Raja di sini pada Khamis.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan Negeri, Ustaz Mohd Nor Hamzah berkata dengan adanya kunjungan tersebut hubungan antara kedua agensi penting itu dijalinkan dengan bertukar-tukar fikiran bagi mengatasi masalah penagihan dadah di negeri ini.

“Pusat pemulihan dadah di bawah Yayasan Islam Terengganu (YIT) itu memberi manfaat kepada rakyat Terengganu dan dengan kerjasama erat antara kedua-dua agensi itu akan memberi impak yang baik untuk mengatasi masalah tersebut,” katanya ketika berucap dalam majlis taklimat di PUSPEN. 

Turut serta Pengarah Urusetia Penerangan Darul Iman, Ustaz Mohd Soud Said dan beberapa pegawai dari YIT dan IMits.

Untuk rekod lawatan tersebut merupakan lawatan kedua kerajaan negeri bertujuan memperkukuhkan hubungan dan menimba ilmu serta pengalaman mengurus pusat pemulihan dadah di Terengganu.

Rombongan tersebut melawat asrama klien (pelatih), bengkel kerja besi, masjid dan pejabat pentadbiran PUSPEN.

Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) membenarkan masjid di PUSPEN didirikan solat jumaat sebagaimana masjid-masjid daerah yang lain.