• 18 Mei 2024 | 10 Zulkaedah 1445

Solusi Jangka Panjang Beri Manfaat Buat Nelayan Setiu

 

SETIU, 11 Mac – Kerajaan semestinya sentiasa peka dengan keluhan para nelayan yang terlibat dengan permasalahan muara cetek yang menjejaskan sumber pendapatan mereka.

Ahli Parlimen Setiu, Shaharizukirnain Abd Kadir berkata,  kelulusan pemuliharaan muara sungai Setiu merupakan solusi jangka panjang yang sangat baik buat para nelayan.

"Saya ingin berterima kasih diatas kelulusan pemuliharaan sungai Setiu dan majlis perlancaran telah diadakan pada 25 februari yang lalu oleh Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man. 

“Projek ini melibatkan empat komponen iaitu pembinaan struktur pemecah ombak, struktur training wall, lapis lindung (revetment), penyuburan pantai (beach nourishment),*katanya.

Beliau berkata demikian didalam ucapanya di Dewan Rakyat, kelmarin.

Mengulas lanjut katanya, sebelum ini Kerja-kerja dredging works atau pengorekan sejauh 14 Kilometer telah  melibatkan kawasan cetek penternakan ikan Kg Gong Batu.

"Ini menyebabkan kawasan tersebut cetek dan adanya beting pasir dan kalau tidak dikorek ia akan menghalang kemasukan air, sekali gus menyebabkan kawasan tersebut kekurangan oksigen yang membawa kepada kematian ikan saban tahun,"ujarnya.

Justeru, beliau mencadangkan agar pihak Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) atau Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) mengkaji balik hal ni agar kerja kerja pengorekan ni disambung sehingga ke kawasan penternakan ikan.

"Mengikut maklumat yang saya perolehi, pembinaan beach nourishment yang bakal dibina ini hanya mampu bertahan selama lima tahun dan kos pembinaan sebanyak RM33 juta bagi setiap kali pembinaan. Ianya sudah pasti melibatkan satu kos yg besar terpaksa ditanggung oleh kerajaan.

"saya juga ingin mencadangkan agar satu lagi solusi jangka panjang juga dapat dibuat sebagaimana Pantai Batu Burok sehingga ke Kuala Ibai yang dulunya dilanda hakisan tetapi selepas dipasang geotektile dan terbukti sehingga ke hari ini isu tersebut tidak lagi melanda pantai tersebut,"ujarnya.


Tag: