• 26 Jun 2024 | 19 Zulhijah 1445

100 Sukarelawan Dungun Siap Sedia Hulur Tenaga Bantu Mangsa Banjir

DUNGUN, 26 Disember- Seramai 100 sukarelawan di daerah ini yang terdiri daripada anggota Khidmat Malaysia Dungun, Jabatan Amal Kawasan sentiasa bersedia untuk digerakkan susulan banjir gelombang ketiga melanda Terengganu secara berperingkat sejak Sabtu lalu.

Pengerusi Khidmat Malaysia Kawasan Dungun, Khairul Ismail berkata, pihaknya dan beberapa NGO lain ketika ini lebih menfokus kepada memberikan khidmat tenaga demi memastikan keselamat penduduk setempat selamat daripada bencana banjir.

“Semalam, kita telah aktifkan Emergency Respond Team (ERT) bagi persiapan menghadapi banjir gelombang ketiga ini.

"InshaAllah pihak kami akan menyalurkan bantuan dari segi khidmat bot penyelamat, khidmat tenaga bantu dan khidmat pasca banjir iaitu membersih rumah mangsa banjir,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui di Bilik Operasi Khidmat Malaysia Kawasan Dungun, semalam.

Dalam pada itu katanya, orang ramai dinasihatkan mematuhi arahan yang dikeluarkan pihak berkuasa untuk mengelakkan kejadian tidak diingini berlaku ketika musim tengkujuh ini.

Berdasarkan laporan Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Terengganu memaklumkan, setakat pukul 10 pagi ini, sebanyak 27 pusat pemindahan sementara (PPS) telah dibuka di daerah ini bagi menempatkan seramai 1,993 mangsa daripada 507 keluarga yang terjejas banjir. 


 

 


Tag: