• 18 Mei 2024 | 10 Zulkaedah 1445

342 Penguat Kuasa Kesihatan Pantau Bazar Ramadan

KUALA NERUS, 3 April-Seramai 342 anggota penguat kuasa Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu(JKNT) akan digerakkan untuk memantau tahap kebersihan dan keselamatan makanan di 4,938 gerai membabitkan 59 lokasi bazar Ramadan tahun ini.

Pengarahnya, Datuk Dr Kasemani Embong, berkata anggota penguat kuasa itu akan dibahagikan kepada 130 pasukan operasi bagi memastikan semua 9,666 pengendali makanan di bazar Ramadan mematuhi semua peraturan ditetapkan.

Beliau berkata, penguat kuasa ini juga akan mengambil sampel makanan secara rawak di bazar Ramadan untuk dianalisis, bagi menjamin makanan dijual kepada pelanggan bebas pencemaran yang boleh menyebabkan mudarat dan membahayakan kesihatan.

"Jumlah sampel ini tidak akan dihadkan, pegawai penguat kuasa akan mengambilnya mengikut kesesuaian terutama makanan berisiko seperti bersantan dan penggunaan bahan mentah seperti kerabu," katanya selepas majlis perasmian Kempen Nafas Baharu Bermula Ramadan dan Pelancaran Operasi Cakna Undang-Undang Kesihatan Awam Peringkat Negeri Terengganu yang disempurnakan Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar Terengganu Dr Alias Razak di sini, hari ini. – BERNAMA


Tag: