• 24 Jul 2024 | 17 Muharam 1446

40 Tahun Hidup, Ini Kali Pertama Dilanda Banjir

DUNGUN, 25 Disember - "Selama 40 tahun hidup, ini kali pertama rumah saya dilanda banjir," kata salah seorang penduduk Ketengah Jaya.

Hafiza Zakaria,42, memberitahu, banjir besar yang melanda kawasan itu juga merupakan  pertama kali dalam sejarah. 

"Saya tinggal di sini sudah 40 tahun, dan ini adalah kali pertama kami menghadapi banjir sebesar ini.

“Saya pun terkejut juga apabila menerima khabar ini dari kumpulan WhatsApp yang mengatakan jalan masuk ke Ketengah Jaya tersekat air,” katanya.

Dia berkata demikian ketika ditemui pemberita semasa membuat tinjauan di kawasan berkenaan. 

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Keselamatan Kampung (JPKK) Ketengah Jaya, Shamsuddin Mamat, berkata kejadian banjir yang melanda kawasan berkenaan berpunca daripada limpahan air sungai yang mengalir ke kawasan itu. 

“Banjir yang tiba-tiba ini telah menyebabkan banyak penduduk terkejut dan tanpa bersedia menghadapinya.

“Air sungai yang naik dengan cepat juga menyebabkan mangsa banjir tidak sempat menyelamatkan dokumen penting dan telah merosakkan beberapa barangan eletronik,” ujarnya.

Katanya, kawasan JPKK lain yang berada berhampiran seperti kawasan JPKK Felda Kerteh 1, JPKK Felda Kerteh 4, dan JPKK Ketengah Jaya turut terjejas.

“Kita telah menghubungi pihak berwajib bagi menyediakan dengar kadar segera tempat Pusat Pemindahan Sementara (PPS) yang bertempat di Dewan Semai Bakti Felda Kerteh 4 bagi mangsa berpindah sementara,” jelasnya lagi.


Tag: