• 18 Mei 2024 | 10 Zulkaedah 1445

41 Peniaga Terima 'Notis' Turunkan Harga Barang

KUALA TERENGGANU, 28 November - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Terengganu mengeluarkan surat pemberitahuan di bawah Seksyen 21 Akta Kawalan Harga Anti Percatutan (AKHAP) 2011 kepada 41 peniaga ayam, telur ayam dan sayur- sayuran di peringkat borong serta runcit untuk menurunkan harga di paras biasa.

Pengarahnya, Saharuddin Mohd Kia berkata, daripada 41 surat pemberitahuan diberikan itu empat kertas siasatan telah dibuka ke atas pemborong ayam yang gagal menurunkan harga jualan mereka di paras biasa.

"Rata-rata mereka memaklumkan kenaikan harga telur ayam ketika ini adalah disebabkan oleh kenaikan harga makanan ayam dan kos ditanggung oleh pengeluar telur.

"Selain itu, kenaikan harga sayuran pula adalah disebabkan keadaan cuaca penghujung tahun iaitu musim tengkujuh yang memberi kesan kepada kekurangan bekalan akibat kerosakan hasil pertanian," katanya dalam kenyataan, pada Sabtu.

Bagaimanapun beliau berkata, kenaikan harga sayuran adalah bersifat sementara dan dijangka mengalami penurunan semula selepas keadaan cuaca bertambah baik.

"Pengguna disarankan berbelanja secara bijak dengan memilih premis menawarkan barangan pada harga berpatutan di samping merujuk kepada aplikasi Price Catcher yang disediakan pihak KPDNHEP untuk membuat perbandingan harga mengikut lokasi pilihan atau tempat tinggal masing-masing.

"Aplikasi ini boleh dimuat turun di Google Play Store dan Apple App Store secara percuma," katanya.

Tambahnya, seramai 116 anggota dan pegawai penguat kuasa digerakkan setiap hari bagi membuat pemeriksaan harga dan bekalan di seluruh negeri berserta 59 Pegawai Pemantau Harga (PPH) untuk memantau harga barangan keperluan.

Dalam pada itu, KPDNHEP Terengganu mengalu-alukan kerjasama daripada para pengguna untuk menyalurkan sebarang maklumat salah laku atau aduan melalui saluran yang disediakan bagi memastikan para peniaga sentiasa mematuhi undang-undang yang telah ditetapkan.