• 26 Jul 2024 | 19 Muharam 1446

98 Pelajar Cemerlang Dirai di Dewan Tok Guru

MARANG, 3 Julai- Seramai 98 pelajar yang memperoleh keputusan cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia diraikan dalam Majlis Anugerah Kecemerlangan SPM 2023 bagi mengiktiraf pencapaian mereka dalam akademik di Dewan Tok Guru, Rusila di sini, baru-baru ini.

Majlis berkenaan disempurnakan isteri Menteri Besar Terengganu merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rhu Rendang, To’ Puan Seri Tuan Faizah Binti Tuan Ab Rahman.

Kataya, kejayaan pelajar berkenaan merupakan suatu perkara yang membanggakan.

"Saya melihat dan merenung wajah anak-anak, inilah kilauan mutiara yang suatu hari nanti akan menjadi kebanggaan khususnya kepada DUN Rhu Rendang, Negeri Terengganu dan negara.

“Saya memanjatkan rasa syukur kepada Allah SWT kerana dengan nikmat dan limpah kurniaNya kita dapat bersama-sama pada hari ini untuk meraikan Majlis Anugerah Kecemerlangan SPM 2023 peringkat DUN Rhu Rendang.

“Saya juga melihat wajah kebanggaan para ibu bapa yang turut hadir meraikan kejayaan anak-anak kita pada pagi ini.

“Saya juga mengucapkan setinggi-tinggi tahniah dan syabas kepada semua anak pelajar yang berjaya mencapai keputusan yang cemerlang di dalam SPM tahun lepas dan juga tidak lupa kepada ibu bapa yang memberi sumbangan amat besar serta sokongan dalam kejayaan anak-anak," ujarnya.

Dalam Majlis berkenaan,penghargaan dan sumbangan wang tunai telah disampaikan oleh beliau kepada semua pelajar cemerlang bermula dari 6 A dan ke atas.

“Saya dimaklumkan bahawa dalam majlis ini seramai 98 penerima anugerah pada pagi ini, alhamdulillah ianya suatu jumlah yang sangat ramai pelajar cemerlang yang berada di DUN Rhu Rendang.”

“Seingat saya dahulu, majlis seperti ini tidak banyak untuk memberi penghargaan kepada pelajar cemerlang tetapi alhamdulillah bermula pada tahun 2019 dibawah Kerajaan Negeri Terengganu sehingga  sekarang pasti mengadakan majlis seperti ini pada setiap tahun.

"Bagi memberi penghargaan dan semangat kepada anak-anak dalam kejayaan serta menghargai usaha penat lelah mereka,"ujarnya.

Tambahnya lagi, keputusan SPM inilah yang akan menentukan arah perjalanan seterusnya untuk melangkah alam universiti sama ada Pra – Universiti, Matrikulasi atau seumpamanya.

"Jadi saya berpesan kepada anak-anak untuk meletakkan satu sasaran dan matlamat yang jelas, janganlah jadi pelajar yang biasa tetapi mestilah menjadi pakar dalam bidang yang diceburi.

“Saya juga berpesan, bilamana melangkah ke alam menara gading pilihlah kawan-kawan yang boleh membimbing kita ke arah kebaikan dan menegur kesalahan kita disebabkan sekarang ini dunia yang semakin mencabar.

"Antaranya berhadapan ancaman liberaliasi yang cuba merosakkan kefahaman dan fikiran kita. Justeru itu, besar harapan saya untuk melihat anak-anak menjadi seorang yang pakar dalam bidang masing-masing dan teruskan melakar kecemerlangan dalam bidang diceburi.

"Serta menjadi anak yang beriman kepada Allah SWT, soleh dan solehah yang tidak meninggalkan agama di samping mengejar kecemerlangan Jadikan pengiktirafan hari ini sebagai pendorong untuk mengejar cita-cita yang terbaik.

"Zaman sekarang sudah berbeza, ibu bapa mesti memberi ruang kepada anak-anak untuk memilih bidang yang diminati," ujarnya.

Jadikan pengiktirafan hari ini menjadi pendorong untuk mengejar cita-cita yang terbaik.

Zaman sekarang sudah berbeza, ibu bapa mesti memberi ruang kepada anak-anak untuk memilih bidang yang diminati,” ujarnya.

Akhir sekali, saya mengucapkan tahniah kepada semua yang hadir dalam merealisasikan majlis kita pada pagi ini.

 


Tag: