• 24 Jul 2024 | 17 Muharam 1446

Antena Jabatan Amal Mudahkan Komunikasi Ketika Banjir

DUNGUN, 18 Disember - Pemasangan Antena Walkie menghubungkan antara Bilik Gerakan Dungun dengan Jabatan Amal Paka memudahkan urusan komunikasi ketika banjir.

Ketua Jabatan Amal Paka, Abdul Latif Rashid berkata, langkah pemasangan antena Walkie Talkie di Pusat Penyimpanan Alatan Jabatan Amal Paka memudah pelaporan.

"Pemasangan Antena Walkie Talkie ini adalah satu langkah kami untuk memastikan komunikasi yang berkesan dalam situasi darurat seperti musim banjir.

"Kami berusaha untuk meningkatkan koordinasi antara Bilik Gerakan Amal Dungun dan Jabatan Amal Paka demi memudahkan bantuan yang diperlukan dapat disalurkan segera kepada mereka yang memerlukan," katanya.

Beliau berkata demikian ketika selesai menyiapkan pemasangan antena walkie talkie di Pusat Penyimpanan Alatan Jabatan Amal Paka.

Selain itu, pemasangan antena ini merupakan sebahagian dari persiapan menyeluruh yang dilakukan oleh Jabatan Amal Paka dalam menghadapi kemungkinan situasi darurat akibat banjir.

"Langkah ini diharapkan dapat meminimakan kesulitan dalam berkomunikasi dan memberikan respons yang lebih cepat terhadap keperluan masyarakat.

"Ketika musim banjir melanda, Antena Walkie Talkie ini akan menjadi alat yang sangat berguna untuk hubungan dua hala komunikasi antara pusat koordinasi dan lapangan," ujarnya.


Tag: