• 04 Jul 2022 | 4 Zulhijah 1443

Bajet 2018 : Ucapan Penuh Bajet Negeri


UCAPAN PENUH BAJET NEGERI TERENGGANU TAHUN 2018
Oleh
YANG AMAT BERHORMAT
DATO’ SERI HAJI AHMAD RAZIF BIN ABD RAHMAN
Menteri Besar Terengganu

KETIKA MEMBENTANGKAN RANG ENAKMEN PERBEKALAN 2018
DI DEWAN UNDANGAN NEGERI TERENGGANU
11 DISEMBER 2017
BERSAMA MELANGKAH KE HADAPAN

MUQADDIMAH
Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

Kain tenun pengalas meja,
Kain kasa pembalut luka;
Awal Bismillah pemula bicara,
Gelanggang dibuka, langkah perkasa.

Firman Allah SWT dalam Surah Al-Nahl ayat 90 yang bermaksud :

“Sesungguhnya Allah menyuruh (kamu) berlaku adil dan berbuat kebajikan, memberi kepada kaum kerabat, dan Allah melarang dari perbuatan keji, kemungkaran dan permusuhan. Dia memberi pengajaran kepadamu agar kamu dapat mengambil pelajaran”

Yang Berhormat Dato’ Yang Di Pertua,

Alhamdulillah segala puji bagi Allah SWT, Tuhan seluruh alam, selawat dan salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW.

Syukur kepada Allah SWT, kerana dengan izin dan rahmat-Nya dapat saya bentangkan kepada Dewan yang mulia ini, Bajet Negeri Terengganu bagi tahun 2018.

Pembentangan Enakmen yang bernama Enakmen Perbekalan Tahun 2018 ini, adalah untuk mendapat pertimbangan Dewan yang mulia, bagi menggunakan sejumlah wang dari Kumpulan Wang Disatukan, untuk membiayai Perbelanjaan Bekalan, Perkhidmatan dan Pembangunan Negeri pada tahun 2018. Kenyataan lengkap cadangan untuk Bajet 2018 ini adalah sepertimana yang terkandung dalam Buku Bajet Negeri Tahun 2018.

Alkisahnya, pembentangan Bajet pada kali ini, ialah Bajet yang terakhir sebelum Pilihanraya Umum yang ke-14. Justeru, Kerajaan tidak dapat menghalang mana-mana pihak dari beranggapan bahawa Bajet ini 2018 adalah Bajet Pilihanraya.

Kendatipun begitu, harus ditegaskan bahawa Kerajaan Barisan Nasional bukanlah Kerajaan yang bermusim kerana kita percaya proses transformasi untuk mensejahterakan kehidupan rakyat perlu berterusan, bukan menabur janji menjelang Pilihanraya tiba.

Inilah yang Kerajaan UMNO dan Barisan Nasional perjuangkan, daripada semenjak kemerdekaan dijunjung, sehinggalah sekarang Negara kita disanjung.

Perjuangan Kerajaan UMNO dan Barisan Nasional adalah perjuangan yang berterusan untuk membela dan membawa kesejahteraan kepada rakyat, dari dahulu, kini dan selamanya. Natijahnya, Malaysia penuh aman dan sentosa, makmur lagi sejahtera.

Alhamdulillah, rakyat Malaysia juga memainkan peranan yang sangat hebat. Adat pulau limburan pasang. Kita hidup bantu-membantu, yang kaya membantu yang miskin, yang berkuasa melindungi yang lemah.

Masyarakat saling bermuafakat dan bersatu padu. Sepertimana pepatah Melayu, serumpun bak serai, sesusun bak sirih.

Yang Berhormat Dato’ Yang Di Pertua,

Di kesempatan ini, saya ingin mengambil peluang untuk menyampaikan ucapan salam yang tulus ikhlas dan ucapan terima kasih kepada seluruh rakyat Negeri Terengganu Darul Iman. Terima kasih di atas sokongan, kerjasama, maklum balas, teguran dan nasihat.

Ibarat lagu dan irama. Bagai aur dengan tebing. Kerajaan dan rakyat berpisah tiada. Pertahankanlah perpaduan, keamanan dan kemakmuran ini. Dengan semangat kesatuan dan solidariti, Insya Allah kita akan sama-sama menempa lebih banyak kejayaan.

Pagi ini, saya percaya, ramai yang sedang mengikuti ucapan Bajet Negeri 2018. Dari Utara sehinggalah ke Selatan, dari Besut sehinggalah ke Kemaman.

Mereka menekuni persembahan ucapan ini dengan penuh tertib di dalam Dewan yang mulia ini. Mereka mendengar dengan khusyuk melalui corong radio, mereka mengikutinya dengan bersemangat di Pejabat-Pejabat Daerah.

Malahan, oleh kerana Ucapan Bajet ini disiarkan secara langsung melalui alam maya, anak-anak Terengganu yang berada nun jauh di perantauan, di Kuala Lumpur, malah di London, di Kaherah, di Medan, semua mendapat maklum akan Bajet Negeri yang Kerajaan bentangkan.

Alhamdulillah, Kerajaan Negeri telah menyediakan infostruktur yang baik, kemudahan jalur lebar yang merata, sehingga ramai rakyat dapat mendengar dan mengikuti ucapan ini dengan terus, dengan telus dan dengan tulus.

Semestinya Bajet kali ini berbeza kerana Bajet ini dirangka berasaskan apa yang rakyat hendak, dan bukannya semata-mata apa yang Kerajaan mahu.

Penyediaan Bajet 2018 telah mengambilkira pandangan daripada akar umbi. Lapan (8) siri jelajah Bengkel Bajet 2018 telah dilaksanakan di seluruh lapan (8) Daerah dalam Negeri Terengganu. Kerajaan mendengar dengan sabar, mencerakin dengan teliti.

Di setiap bengkel, semua kelompok masyarakat telah diwakili. Orang muda dan pemimpin belia, golongan petani dan nelayan, pemandu bot pelancong dan pengusaha homestay, pemaju restoran dan pemandu teksi, para guru dan kakitangan Kerajaan, ahli akademik dan golongan profesional, imam bilal dan pemimpin NGO. Hampir 800 orang semuanya yang telah hadir.

Berbeza dengan siri-siri jelajah tahun-tahun yang lepas, siri jelajah Bengkel Bajet 2018 baru-baru ini, benar-benar mendapat sambutan yang luar biasa daripada kalangan peserta. Mereka sangat partisipatif, sangat bersungguh, sangat bersedia dengan idea dan cadangan.

Saya kagum dan bangga dengan sikap rakyat Terengganu yang sentiasa positif. Sama-sama ingin bangunkan Negeri Terengganu Darul Iman. Sama-sama mahu lihat rakyatnya lebih maju.

Sama-sama ingin bina masa hadapan yang lebih baik untuk anak cucu kita, “Masa Hadapan Yang Lestari”.

Yang Berhormat Dato’ Yang Di Pertua, inilah tema Bajet kita pada kali ini.

Yang Berhormat Dato’ Yang Di Pertua,

Daripada “Jelajah Bengkel Bajet 2018” tersebut, sebanyak 537 cadangan dan isu telah diketengahkan. Kesemua cadangan dan isu telah kita ambil cakna, telah kita ambilkira, dianalisa dan dikategorikan.

Ingin sekali kita ambil dan laksanakan semua cadangan yang diberi. Namun, hanya cadangan yang bersifat three-feet level, (dengan izin), cadangan yang boleh dilaksanakan segera, yang bersifat low hanging fruits atau touch points (dengan izin) dirangkum menjadi satu, itulah cadangan yang dapat dipersembahkan melalui Ucapan Bajet kali ini.

Inilah ilustrasi dan bukti pengamalan prinsip inklusif, sebagaimana yang terkandung dalam gagasan Transformasi Terengganu Baharu (TTB).

Kerajaan benar-benar mahu mendengar, dan rakyat sungguh-sungguh mahu didengari. Kerajaan dan Rakyat, kita bergerak seiringan dalam membina Masa Hadapan Yang Lestari.

Kepada mereka yang telah memberikan pandangan, idea dan cadangan untuk Bajet Negeri 2018, saya ucapkan Terima Kasih, Terima Kasih dan Terima Kasih.

PRESTASI DAN CABARAN EKONOMI

Yang Berhormat Dato’ Yang Di Pertua,

Senario Negara Ibarat rantai besi dimakan bubuk. Mutakhir ini, terlalu banyak kenyataan yang tidak masuk akal tentang ekonomi Negara.

Kononnya Malaysia sebuah Negara yang gagal (a failed state) (dengan izin). Kononnya Negara kita akan bankrap. Alhamdulillah, empat lima tahun setelah kenyataan-kenyataan pelik ini dibuat, Malaysia terbukti bukan sebuah Negara yang gagal dan Malaysia tidak bankrap.

Tidak ada Negara di dunia yang mampu hidup sendirian, sementelahan sebuah Negara perdagangan atau a trading nation (dengan izin) seperti Negara Malaysia. Maka terdedahlah kita kepada turun naik perkembangan ekonomi dunia.

Kalau Negara Amerika Syarikat bersin, maka seluruh dunia akan demam. Begitulah perumpamaan yang diberi. Kini, Negara China pula mempunyai pengaruh yang sama. Apabila gergasi-gergasi dunia ini mengalami masalah ekonomi, kita sebagai sebuah Negara kecil, akan terkena tempiasnya.

Namun, sepertimana syair seorang Cendekiawan dan Ulama terkenal nusantara iaitu Allahyarham HAMKA:

Malang dan mujur nasibnya bangsa,
Turun dan naik silih berganti;
Terhenyak lemah naik perkasa,
Bergantung atas usaha sendiri.

Kelangsungan kita sebagai sebuah Negara bangsa bergantung kepada kebijaksanaan, kemahiran dan kemampuan kita berusaha mengurus ekonomi Negara.

Di saat ini, ternyata Kerajaan UMNO dan Barisan Nasional ini mampu mengurus ekonomi Negara dengan sangat baik walaupun landskap politik dan ekonomi sangat tidak menentu. Malaysia mampu mencatat pertumbuhan dan perkembangan ekonomi yang menakjubkan, sepertimana yang termazkur dalam laporan badan-badan antarabangsa, termasuklah Bank Dunia dan agensi penarafan seperti Moody’s dan Fitch.

Kasihan mereka yang sentiasa merendah-rendahkan kejayaan Negara dengan pelbagai tohmahan. Yang gagal bukan Negara ini. Yang gagal ialah niat mereka untuk memburuk-burukkan tanah air sendiri. Sedarlah saudara-saudaraku tiada untung mencela Negara tanah tumpah darah kita. Kita sepatutnya merasa bangga dengan Negara kita sendiri. Berpeganglah dengan peribahasa bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat. Yang berat sama dipikul, yang ringan sama dijinjing.

Yang Berhormat Dato’ Yang Di Pertua,

Malaysia menjadi sebuah Negara yang berjaya, bukan hanya terhad kepada pertumbuhan KDNK yang tinggi semata-mata. Berikut adalah secebis cerita kejayaan atau success stories (dengan izin), dalam pelbagai bidang, dan disahkan oleh pelbagai agensi antarabangsa. Kerajaan ini ternyata mampu dan berjaya mengurus Negara.

KITA BUKAN NEGARA YANG GAGAL.

Pertama - Bank Negara Malaysia dalam kenyataan terbaharu pada 16 November telah mengumumkan pertumbuhan ekonomi Negara untuk suku ketiga 2017 ialah pada kadar 6.2%, satu angka yang sangat tinggi, dan antara yang paling tinggi dalam kalangan Negara-negara Asia;

Kedua - Agensi penarafan kredit Fitch Ratings mengekalkan penarafan Negara kepada A- (A minus) (dengan izin) berdasarkan pertumbuhan KDNK yang lebih kukuh berbanding Negara-negara lain yang mempunyai markah penarafan yang sama;

Ketiga - Forum Ekonomi Dunia (WEF) telah meletakkan Malaysia di tangga ke-23 daripada 138 buah Negara dalam Laporan Daya Saing Global (GCR) terbaharu bagi tahun 2017/2018.

Kedudukan Malaysia bukan sahaja melonjak dua anak tangga daripada tahun lepas, malah Negara kita kekal berada dalam kalangan 20% Negara paling berdaya saing di dunia;

Keempat - Malaysia berada dalam kelompok 50 terbaik dunia, yakni Negara paling makmur, daripada 149 Negara lain berdasarkan Legatum Prosperity Index 2017 (dengan izin). Dalam kalangan Negara Asia Timur, Malaysia di tempat kelima selepas Singapura, Jepun, Hong Kong dan Korea Selatan;

Kelima - Mengikut kajian Annual Global Retirement Index (dengan izin), Malaysia adalah antara 10 Negara terbaik di dunia untuk menetap selepas bersara. Kuala Lumpur berada di tangga ke-6 dan satu-satunya Negara Asia yang tersenarai;

Keenam - Menurut Global Peace Index 2017, (dengan izin), Malaysia adalah Negara paling aman yang ke-29 dunia daripada 163 buah Negara;

Ketujuh - Lima (5) Universiti Malaysia berada di senarai TOP 50 (dengan izin) Asia. Dan baru-baru ini, Fakulti Kejuruteraan, Universiti Malaya telah dinobatkan sebagai antara 10 terbaik di dunia;

Kelapan - Lapan (8) Politeknik Malaysia berada di senarai TOP 10 (dengan izin) Politeknik di rantau Asia Pasifik;

Kesembilan - Bank Dunia dalam laporannya “Doing Business Report 2017” (dengan izin), meletakkan Malaysia di tangga ke-23 dunia sebagai Negara paling mesra perniagaan daripada 190 Negara;

Kesepuluh - Malaysia adalah Negara ke-15 daripada 137 buah Negara di dunia dalam senarai Kerajaan yang paling cekap berbelanja, menurut Laporan Daya Saing Global (GCR) 2017-2018 oleh Forum Ekonomi Dunia (WEF);

Kesebelas - 2.26 juta peluang pekerjaan telah dicipta daripada tahun 2009 sehingga tahun 2016;

Kedua Belas - Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, jualan kenderaan di Malaysia telah meningkat 24.7% daripada Mei 2016 sehingga Mei 2017;

Ketiga Belas - Menurut Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) dalam laporannya pada tahun 2017, Malaysia adalah pemimpin dunia dan penentu aras dalam bidang Kewangan Islam;

Dan yang Keempat Belas - Mengikut Kajian Sikap Pembayaran Pengguna Visa yang diterbitkan pada 29 September 2017, 76% rakyat Malaysia membeli belah secara online sekali sebulan. Ini menunjukkan kuasa beli dan kemampuan rakyat Malaysia untuk berbelanja adalah positif dan infrastruktur seperti kemudahan jalur lebar dan jaringan internet di Negara kita sangat baik.

Yang Berhormat Dato’ Yang Di Pertua,

Kesemua 14 bukti atau kenyataan di atas mungkin tidak memberi makna besar kepada Pak Mat, Pak Usop, Mak Cik Esah, atau Kak Nah di kampung, tetapi ianya antara beberapa bukti bagi menunjukkan bahawa Negara kita di landasan yang betul bukan sebagaimana tohmahan pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.

Saya mohon maaf kerana mengambil sedikit masa untuk menyentuh perkara ini. Saya perlu nyatakan, kerana gambaran yang diberi sesetengah pihak seolah-olah Negara ini sangat daif dan lemah.

Semua fakta ini dinyatakan sebagai benar setelah ditafahus pelbagai pihak, baik di dalam mahupun di luar Negara. Tegasnya, kita di landasan yang betul.

Kendatipun, Kerajaan sentiasa memperbaiki kelemahan dan membuat penambahbaikan secara berterusan. Jelas bahawa Kerajaan Barisan Nasional ini adalah Kerajaan yang mampu mengurus Negara dengan baik. Kita akan terus beri perhatian kepada usaha menyelesaikan masalah rakyat, khasnya beban yang ditanggung oleh mereka yang tergolong dalam kategori B40.

Insya Allah, Kerajaan ini akan bersama-sama rakyat tanpa mengira agama, bangsa dan keturunan untuk membawa Negara dan rakyat ke Masa Hadapan Yang Lestari.
Yang Berhormat Dato’ Yang Di Pertua,

SENARIO NEGERI

Negeri Terengganu Darul Iman ibarat peribahasa Melayu, air jernih, ikannya jinak. Negeri yang aman dan teratur. Rakyatnya juga berbudi bahasa. Ya Allah, Peliharakanlah Terengganu.

Dari sudut ekonomi, keadaannya bertambah baik. Pertumbuhan

Tag: