• 04 Mac 2024 | 23 Syaban 1445

Banjir Di Hulu Dungun, Penduduk Diminta Berwaspada

DUNGUN, 27 Februari – Keadaan banjir di Hulu Dungun semakin membimbangkan apabila jalan yang menghubungkan lima buah kampung dinaiki air.

Setakat ini, kampung terlibat ialah Kampung Kuala Jengal, Kampung Rantau Panjang, Kampung Tepus, Kampung Minda dan Kampung Talong.

Pegawai Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Besi, Ghazali Sulaiman berkata, hujan lebat berterusan sejak semalam menyebabkan berlakunya kenaikan air secara mendadak pagi tadi di beberapa buah tempat.

Menurut beliau, pihaknya akan bekerjasama dengan Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) bagi memastikan bekalan bahan mentah mencukupi semasa banjir.

“Penduduk setempat diminta memberikan kerjasama terutamanya yang berada di kawasan rendah untuk sentiasa berwaspada dan bersiap sedia berpindah pada bila-bila masa sekiranya diarahkan pihak berkuasa," ujarnya.

Sementara itu, berdasarkan kenyataan daripada Jabatan Kerja Raya (JKR) Terengganu, jalan ditutup kepada semua jenis kenderaan ialah Jalan Tepus-Kuala Jengai (Kampung Rantau Panjang) disini.

Pemerhatian di laman web Public Infobanjir mendapati, tiga stesen sungai melepasi paras bahaya dengan tiga daripadanya di Pasir Raja dan Kuala Jengai diikuti Jerangau.

 

 

 

 


Tag: