• 21 Mei 2024 | 13 Zulkaedah 1445

Banjir Paling Teruk Rumah Sewa Dinaiki Air

KUALA NERUS, 21 Disember - Selama menyewa lima tahun di Taman Murni Permai, Mohd Shahril Othman tidak menyangka banjir kali ini begitu teruk sehingga merosakkan banyak harta benda kerana tidak sempat diselamatkan.

Katanya belum sempat menarik nafas lega setelah berhadapan dengan situasi yang sama sebelum ini, dia terpaksa menghadapinya sekali lagi dengan keadaan yang lebih teruk berbanding sebelum ini.

"Pada kali ini, air naik begitu cepat di kediaman saya ketika saya mula sedar pada jam 6.00 pagi hari ini, bangun nak Solat Subuh, tengok rumah dah mula dinaiki air, saya segera mengambil tindakan untuk mengalihkan dua biji kereta milik saya dan memindahkan isteri.

"Sekejap sahaja air naik kalau sebelum ini hanya satu kaki tapi pada kali ini mencecah tiga kaki banyak barangan yang tidak berjaya diselamatkan seperti peti sejuk, mesin basuh, almari dan sebagainya bagi saya ini paling teruk saya alami walaupun diceritakan oleh mereka yang lama tinggal di sini bencana banjir paling teruk adalah pada tahun 2014.

"Tanpa berfikir panjang demi selamatkan anak, dan isteri saya terus pergi ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di Sekolah Kebangsaan (SK) Tok Jembal tanpa sempat saya menyelamatkan sijil-sijil pelajaran saya," ujarnya.

Dia berkata demikian ketika ditemui Urus Setia Penerangan Darul Iman (UPDI), selepas dia kembali semula ke rumahnya untuk mengambil saki baki pakaian di kediamannya itu kelmarin.

Katanya, keadaan hujan lebat yang berterusan jika berlarutan sehingga ke malam mendatangkan perasaan cemas kerana akan mengakibatkan banyak lagi barangan akan rosak.

"Walaupun saya menyedari taman perumahan ini selalu banjir namun apakan daya, kerana sukar hendak mendapatkan rumah sewa yang lain,m hendak memiliki rumah sendiri masih tidak berkeupayaan.

"Hari ini terpaksa ambil cuti kecemasan, saya mengharapkan agar hujan lebat tidak berterusan dan keadaan akan pulih kembali seperti biasa," ujarnya.

Untuk rekod, pada ketika ini PPS SK Tok Jembal telah menempatkan 443 mangsa daripada 99 keluarga melibatkan penduduk Taman Murni Permai enam buah kg lagi ialah Pak Tijah, Tok Jembal, Taman Seri Makmur, Gong Badak, Kg. Baru Tok Jembal serta Kg. Kubang Badak