• 14 Ogos 2022 | 16 Muharam 1444

Benam Felda 3-0, Terengganu Intai Tiga Teratas

JENGKA, 3 Oktober - Terengganu Football Club (TFC) mengintai peluang untuk menamatkan saingan Liga Super 2020 di kedudukan tiga teratas selepas berjaya membenam cabaran Felda United 3-0 di Stadium Stadium Tun Abdul Razak, Jengka sebentar tadi.

Jurulatih TFC, Nafuzi Zain berkata, bermain menentang Felda bukanlah satu perlawanan yang mudah kerana pasukan itu pastinya mahu bangkit selepas dibelasah Perak minggu lalu.

“Kita tahu mereka juga mahu menang bagi mengelak tersingkir daripada Liga Super, namun kesungguhan pemain TFC dalam bertahan dan menyerang malam ini memberikan kita tiga mata.

“Taktikal dan strategi yang kita terapkan juga berjaya memerangkap mereka, kita memanfaatkan kualiti yang ada pada Lee Tuck dan Sanjar Shaakmedov,” katanya ketika ditemui media selepas perlawanan.

Mengulas mengenai perlawanan terakhir menentang Pahang minggu depan, Nafuzi mahu para pemainnya terus fokus untuk terus meletakkan TFC di kedudukan terbaik.

“Ia bukan tugas mudah, Pahang ada kelebihan tersendiri, setiap pasukan ada gaya permainan tersendiri tetapi sudah tentu kita mahukan tiga mata apatah lagi beraksi di tempat sendiri,” katanya lagi.

Dalam perlawanan itu, TFC yang hadir sebagai pasukan pelawat bermula baik apabila menemui sentuhan jaringan menerusi tandukan Dominique Da Sylva seawal minit kelima hasil sepakan percuma Lee Tuck.

Beberapa minit kemudian, TFC terus hadir dengan beberapa peluang keemasan tetapi dinafikan oleh penjaga gol Felda, Mohd Muhaimin Mohamad.

Namun, gol kedua TFC hadir pada minit ke-38 selepas rembatan menarik Sanjar dari penjuru kotak penalti menembusi gawang gol Felda dan kedudukan 2-0 kekal hingga tamat separuh masa pertama.

Bersambung babak kedua, Felda dilihat lebih banyak menguasai perlawanan bagi mencari gol untuk merapatkan kedudukan dengan melancarkan serangan bertali arus ke kubu TFC.

Tetapi, segala-galanya berakhir buat Felda apabila Lee Tuck menjaringkan gol ketiga dan kemenangan TFC melalui sepakan percuma pada minit ke-65, kedudukan 3-0 kekal memihak Terengganu. 

Keputusan itu melonjakkan TFC ke tangga ketiga liga berkongsi 16 mata dengan Kedah yang masih kekuragan satu perlawanan.


Tag: