• 24 Mei 2024 | 16 Zulkaedah 1445

Bubur Lambuk Air Tangan Tunku Azizah Buat Penghuni Penjara Marang

MARANG, 8 April - Lebih 3,000 bubur lambuk air tangan Tengku Ampuan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah diagihkan kepada penghuni Penjara Marang, di sini, semalam

Kelincahan Baginda 'beraksi' memasak bubur lambuk resepi istimewa berjaya menarik perhatian dan telah menceriakan penghuni di penjara itu.

Baginda berkata, sebanyak tujuh periuk bubur lambuk disediakan dengan menggunakan pelbagai bahan yang segar dengan kandungan protein yang tinggi dan menjadi kesukaan ramai setiap kali disediakan di luar istana.

"Sebenarnya, tiap-tiap tahun sebelum saya jadi Permaisuri pun, memang suka memasak untuk rakyat jelata apatah lagi bubur lambuk memang sinonim dengan kedatangan Ramadan.

"Bermula tahun lepas, saya mula menyediakan bubur lambuk ini di Penjara Penor dan Bentong di Pahang. Alhamdulillah, hari ini rezeki penghuni di Penjara Marang pula merasai sendiri air tangan dari Istana Pahang," titah baginda.
 
Terdahulu, ketibaan baginda diiringi oleh Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah; serta dua puteri Terengganu iaitu Tengku Puteri Utama, Tengku Dato' Seri Nadhirah Zahrah Sultan Zainal Abidin dan Tengku Puteri Daulath Raja, Tengku Datuk Seri Fatimatuz Zahra.

Titah baginda lagi, bubur lambuk Terengganu dan Pahang tidak banyak beza berbanding resipi bubur lambuk di negeri lain, terutama Kuala Lumpur yang terkenal dengan bubur lambuk Kampung Baru.

Baginda memaklumkan, resipi bubur lambuk Pahang dan Terengganu banyak menggunakan ikan, pelbagai pucuk paku merah, lada hitam dan santan.

"Namun kali ini, kita bawakan khas resipi bubur lambuk Istana Pahang yang menggunakan ikan tenggiri, udang, sotong dan ayam sebagai ramuan utama di samping bahan lain yang biasa digunakan dalam proses pembuatan bubur lambuk.

"Penjara Marang sangat dekat di hati saya, kerana ada produk keluarannya yang sangat istimewa iaitu songket tenunan asli Terengganu," titah Baginda.

Baginda juga bertitah, sebagai 
Penaung Diraja bagi Seni dan Kraf Jabatan Penjara Malaysia, usaha mereka dalam memartabatkan seni warisan sangat dihargai.

"Justeru itu penyediaan bubur lambuk Istana Pahang ini adalah antara inisiatif untuk menceriakan mereka pada Ramadan," kata Baginda.