• 22 Mac 2023 | 29 Syaban 1444

Kadar Pengangguran Di Terengganu Terus Berkurang

KUALA TERENGGANU, 10 Ogos – Kadar pengangguran di Terengganu terus berkurang kepada 3.3 peratus pada suku pertama tahun ini iaitu sehingga Mac 2020.

Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan, Perindustrian, Pembangunan Wilayah dan Kesejahteraan Pentadbiran, Dato’ Tengku Hassan Tengku Omar berkata, data yang dikeluarkan Jabatan Perangkaan memperlihatkan kadar pengangguran itu berkurang 0.2 peratus pada suku pertama tahun ini berbanding 2019.

“Pada tahun 2018 kadar penganguran di Terengganu adalah 4.8 peratus, kemudian pada tahun 2019 ia terus menurun kepada 3.5 dan suku pertama tahun ini sebanyak 3.3 peratus.

“Untuk tahun ini, Jabatan Perangkaan telah mengeluarkan data pengangguran untuk suku pertama sahaja, data bagi suku kedua dijangka akan dikeluarkan pada Ogos,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan bertulis yang dikemukakan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Besut, Tengku Zaihan Che Abd Rahman pada Mesyuarat Kedua Penggal Ketiga Dewan Undangan Negeri (DUN) Keempat Belas di Wisma Darul Iman di sini hari ini.
 


Tag: