• 01 Mac 2024 | 20 Syaban 1445

Kerajaan Teliti Kebenaran Rentas Daerah Bagi Negeri Berstatus Hijau

KUALA LUMPUR, 29 Jun – Kerajaan sedang meneliti kebenaran untuk merentas daerah dalam negeri yang berstatus hijau.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, keputusan akan diumumkan pada masa yang sesuai.

“Semalam kita sudah bincang dalam sidang khas MKN (Majlis Keselamatan Negara) yang dipengerusikan Perdana Menteri, hari Ahad pun ada mesyuarat, perkara itu sudah dibentangkan, kita sedang meneliti secara terperinci.

“Jadi insya-Allah kita akan perincikan kalau sampai masanya. Pengumuman, kita tunggu,”katanya pada sidang media sebelum sesi ramah mesra bersama pegawai dan kakitangan perubatan yang dilantik secara kontrak oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di Auditorium Hospital ATM Tuanku Mizan, di sini hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas mengenai terdapat permintaan penduduk di kawasan zon hijau yang mahu dikecualikan daripada pelaksanakan Kawalan Pergerakan fasa pertama Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Ismail Sabri berkata, perkara itu memerlukan perincian bagi mengelakkan kekeliruan berlaku seperti yang berlaku pada Perintah kawalan Pergerakan (PKP) sebelum ini.

“Dulu kita pernah lakukan tapi ramai yang kata agak mengelirukan, PKPB (Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat), PKPP (PKP Pemulihan)  dalam satu negeri, malah satu daerah pun ada. Orang merungut waktu itu kata keliru dalam satu negeri ada SOP berbeza, ada yang PKPP, ada yang PKPB.

“Akhirnya kita buat cadangan nilai ambang berdasarkan nasional tapi ada juga yang berpandangan kalau peringkat nasional, Perlis misalnya kes rendah tapi tidak dapat keluar dari fasa satu ke fasa dua kerana terpaksa ikut seluruh negara yang mana penyumbang terbesar Selangor, lebih 2,000 kes tiap hari.

“Kalau ikut Selangor, negeri yang hanya dua angka sahaja terpaksa dikawal diletak di bawah PKP yang taraf sama dengan Selangor tetapi tarafnya sudah hijau,” tambahnya.

Sementara itu, Ismail yang juga Menteri Pertahanan memaklumkan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) kini bersedia untuk membina empat lagi Hospital Medan sekiranya diperlukan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Ia susulan pelantikan 130 doktor dan paramedik yang dibuat hari ini secara kontrak untuk membantu KKM menangani Covid-19.-MalaysiaGazette


Tag: