• 28 Jan 2022 | 24 Jamadil Akhir 1443

Kerisauan Penduduk Berakhir

Oleh: Mohd Fakhrullah Mohamad

MARANG, 28 Jun - Kerisauan penduduk terhadap pokok yang hampir tumbang di pinggir jalan Kampung Alur Parit, telah berakhir.

Pengerusi Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK), Kampung Tok Rimau, Mansor Mamat berkata, banyak aduan yang mengatakan pokok-pokok besar di pinggir jalan dahannya terlalu rendang dan boleh membahayakan rumah dan kedai berhampiran terutama ketika hujan ribut.

"Kebelakangan ini kita terima terlalu banyak aduan daripada penduduk setempat di mana dahan-dahan pokok tersebut terlalu rendang dan mereput malah dikhuatiri boleh tumbang ketika ribut kencang," katanya.

Tambahnya lagi, kerja-kerja itu sebenarnya sudah lama ingin dilaksanakan, cuma atas faktor keselamatan dan peralatan yang perlu digunakan terpaksa ditangguhkan dahulu.

"Penduduk setempat telah turun beramai-ramai bergotong-royong kerja-kerja memotong dan membersih pokok-pokok tersebut menggunakan van lori yang disediakan," katanya

Turut hadir, Pegawai Khas Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Bukit Payung, Mat Ghani Jusoh, Timbalan Pengerusi MPKK Kampung Tok Rimau, Mohd Amin Ismail, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan penduduk sekitar.

Sumbangan berupa wang ringgit yang disalurkan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Payung, Ustaz Mohd Nor Hamzah sedikit sebanyak membantu aktiviti gotong -royong itu.