• 13 Ogos 2022 | 15 Muharam 1444

Korban Perdana Serlahkan Semangat Veteran dan Belia

 

Oleh: Ahmad Mawardi

HULU TERENGGANU, 2 Ogos -Majlis Korban Perdana peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) Manir berjaya menyerlahkan semangat perpaduan antara golongan veteran dan belia dalam menjayakan di sini, semalam.

ADUN Manir, Ustaz Hilmi Dato' Harun berkata, berharap budaya itu akan diteruskan pada masa akan datang dan semua peserta yang terlibat dapat menghayati ibadah korban sebaik-baiknya.

“Penglibatan peserta dan petugas menunjukkan bahawa majlis ibadah korban adalah komitmen untuk semua dan ia bukan tugas orang vateran sahaja sebaliknya semua perlu terlibat.

“Saya memuji semangat petugas kerana sejak awal pagi sudah mula hadir untuk menjayakan majlis ibadah korban ini.

"Malah, saya juga ingin memastikan lebih ramai anak muda dapat belajar dan terlibat untuk ambil alih melakukan ibadah korban pada masa akan datang,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada Majlis Ibadah Korban Perdana 1441H di dataran belakang Kompleks Tarbiah Al-Kawthar Kubang Lembek Manir.

Terdahulu, sebanyak 30 ekor lembu dikorbankan pada hari raya pertama dan kedua, manakala tiga ekor lembu sado mendapat perhatian dalam majlis tersebut.

Menurut Hilmi, daging-daging korban tersebut diagihkan kepada asnaf terpilih di 22 Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) DUN Manir masing-masing untuk dinikmati dan dirasa bersama.