• 15 Jul 2024 | 8 Muharam 1446

KPDNHEP Keluarkan Lebih RM3.67 Juta Kompaun Langgar SOP PPN

HULU TERENGGANU, 20 September - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mengeluarkan lebih RM3.67 juta kompaun sejak 1 Jun lalu di bawah pelaksanaan Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Timbalan Menterinya, Dato' Rosol Wahid berkata, kompaun itu dikeluarkan melibatkan 764 kes pelbagai kesalahan menerusi pemeriksaan terhadap 228,000 premis perniagaan di seluruh negara.

"Daripada jumlah tersebut, kesalahan paling tinggi adalah gagal mendaftar masuk premis menggunakan buku atau aplikasi My Sejahtera sebanyak 323 kes dan keduanya menjalankan aktiviti yang tidak dibenarkan (130).

"Selebihnya 61 kes kerana gagal menyediakan penanda jarak satu meter, gagal memakai penutup muka (46 kes), gagal mempamer hal bilangan maksima pelanggan (27 kes), gagal mematuhi waktu operasi (5 kes), dan lain- lain kesalahan (172 kes)," ujarnya kepada pemberita.

Rosol juga berkata, seramai 2,000 anggota penguatkuasa terlibat dalam Op Samar di seluruh negara secara agresif turun ke lapangan setiap hari bagi memantau pematuhan prosedur operasi standard (SOP) di kalangan pemain sektor perniagaan dan peruncitan serta pengguna. 

Katanya, anggota penguat kuasa akan berpakaian biasa dan menyamar sebagai pelanggan bagi memastikan kadar pematuhan SOP sektor peniagaan dan peruncitan.

"Penyamaran itu dilakukan bagi menjalankan pemantauan di bawah Akta 342 di premis perniagaan termasuk bagi kebenaran aktiviti 'dine-in' di restoran dan kedai makan seluruh negara," jelasnya.

Dalam masa yang sama, beliau juga berkata, pihaknya ada menerima aduan mengenai sikap segelintir peniaga terutama pengusaha restoran dan kedai makan yang dikatakan mengabaikan semakan terhadap status vaksinasi pelanggan dine-in sehingga menimbulkan rasa kurang senang di kalangan pelanggan.

“Kementerian mengambil serius laporan ini dan kita mahu pastikan peniaga dan orang ramai patuh kepada SOP yang ditetapkan. 

"Ini penting kerana ia membabitkan soal keselamatan dan kesihatan orang ramai, selain tanggungjawab semua pihak untuk mematuhi SOP ditetapkan selepas kelonggaran untuk dine-in diberikan kerajaan," ujarnya.