• 04 Feb 2023 | 13 Rejab 1444

Latihan 'Online' Atlet Turut Berdepan Cabaran

KUALA TERENGGANU, 11 Februari - Cadangan pembukaan sektor sukan dengan prosedur operasi standard (SOP) dalam program Gelembung Sukan disambut baik semua penggiat sukan.

Menurut Ketua Bahagian Teknologi Sukan Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT), Afiqi Afendi, sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kali pertama pada Mac tahun lalu, pihak MSNT telah melaksanakan kaedah latihan secara dalam talian namun, mengakui berdepan cabaran dalam memastikan atlet-atlet negeri itu kekal cergas dan bersedia.

"Kita sedia maklum, cabarannya sama seperti Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) di mana tidak semua atlet tinggal di kawasan yang ada akses internet yang baik, ada yang duduk di pedalaman dan ada juga dari keluarga yang susah tidak mampu untuk melanggan data banyak. Bagi yang yang tidak dapat bersama secara 'live', kita berikan program untuk diikuti dari masa ke masa.

"Latihan kita juga ada tiga kategori iaitu teknikal, taktikal dan fizikal. Bagaimanapun setakat ini, kita hanya dapat pantau secara langsung dari segi latihan fizikal sahaja. Tetapi, ia juga terhad kerana tidak semua rumah ada ruang yang sesuai untuk sesi latihan.

"Cuma, apa yang penting mereka dapat sentiasa bersedia supaya boleh meneruskan latihan apabila PKP tamat nanti," katanya kepada Urus Setia Penerangan Darul Iman (UPDI) ketika Latihan Kecergasan Persediaan SUKMA 2022 Secara Dalam Talian di pejabat MSNT, semalam.

Tambahnya, latihan dari segi taktikal dan teknikal agak bermasalah kerana memerlukan peralatan tertentu dan sesi bersemuka.

"Setakat ini, kita jalankan kaedah 'online monitoring' serta 'online training' menggunakan aplikasi Google Zoom secara live bersama atlet-atlet dan jurulatih sepanjang PKP, selebihnya melalui video latihan daripada atlet sendiri sebagaimana yang dilakukan atlet-atlet pada peringkat dunia,' katanya.

Pegawai Suaian Fizikal MSNT, Mohd Hafizuddin Ramli sedang memantau latihan kecergasan atlet Badminton dan Bola Jaring Terengganu.

 

 


Tag: