• 25 Jan 2022 | 21 Jamadil Akhir 1443

Lebih 100 Anak Penyu Dilepaskan Di Pulau Tenggol

 

DUNGUN,19 Ogos – Lebih 100anak penyu dilepaskan di Pulau Tenggol baru-baru ini sebagai usaha untuk memastikan penyu dikekalkan sebagai khazanah laut negara berikutan ancaman kepupusan haiwan itu yang semakin membimbangkan.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan Kebudayaan dan Teknologi Maklumat Negeri, Ariffin Deraman berkata, pelepasan anak-anak penyu tersebut juga merupakan salah satu strategi pelancongan negeri Terengganu untuk mempelbagaikan produk tarikan pelancong.

“Produk yang sedia ada di Terengganu ini termasuklah pulau, pantai, Taman Tamadun Islam dan sebagainya.

“Kita menjangkakan jumlah pendaratan penyu di kawasan rizab Pulau Tenggol akan bertambah menjelang akhir tahun ini,” katanya kepada pemberita ketika mengadakan lawatan rasmi ke Pulau Tenggol, baru-baru ini.

Turut hadir, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sura, Wan Hapandi Wan Nik dan ADUN Rantau Abang, Alias Harun.

Ariffin berkata, aktiviti pelepasan anak-anak penyu yang diadakan setiap tahun di Pulau Tenggol itu diharap dapat menambahkan jumlah kedatangan pelancong.

Sementara itu katanya, program pelepasan penyu dari sudut eko-pelancongan pula adalah memberi kesedaran kepada masyarakat mengenai kepentingan penyu terhadap alam sekitar.


Tag: